3 stappen om het juiste talent aan de trekken en te verbinden aan jouw onderneming

Heb jij wel eens gezegd dat je maar niet aan de juiste mensen kunt komen? Of dat als je ze traint ze weg gaan en klanten met zich meenemen? Of dat ze gewoon niet zo werken als jij? Als dat zo is, ben je zoals veel mensen met wie wij spreken. Waarom is het toch zo moeilijk om geweldige mensen aan te trekken en te behouden? Hoe kun je geweldige mensen voor jouw bedrijf aantrekken en behouden?

 

Tot de crisis hadden we de laagste werkloosheid ooit, wat betekendat de mensen die jij wilt al voor iemand anders werken. Dat betekent dat je ze echt moet gaan zoeken en dat je ze moet laten zien waarom ze juist voor JOU moeten werken. Vraag jezelf eens af… Behandel je het recruitment proces als het vervullen van een functie? Of behandel je het proces als een marketingcampagne? En is jouw bedrijf wel een bedrijf waarvoor ze willen komen werken? 

Je weet hoeveel geld en tijd het kost om een functie in te vullen, dus laten we eens kijken naar enkele belangrijke gebieden om jouw kansen om het goed te doen te vergroten: 

1. Weet: wie en wat? 

Om voor een functie te wervenadviseren wij je drie pagina’s te schrijven over de volgende gebieden: 

De inhoud van de baan (content)
Schrijf eerst een pagina over wat de baan inhoudt. Wat zijn de verantwoordelijkheden van de functie? Denk van begin tot eind na over elk aspect van het werk. Dit is ook een geweldige oefening voor jouw bestaande werknemers. Ga eens bij ze langs en laat ze eens uitzoeken en opschrijven wat volgens hen hun top 10 prioriteiten zijn. Jij doet hetzelfde en vergelijkt de lijsten. Als je merkt dat ze verschillen, dan heb je iemand die niet productief is. 

Het type persoon (doelgroep)
Ten tweede, wie is de persoon die je wilt voor de functieNet zoals je doel(groep)gericht te werk gaat bij het vinden van de juiste klant, moet je ook doelgericht te werk gaan bij het vinden van de juiste persoon. Wie wil JIJ voor deze functie? Voor wie werken ze nu, waar wonen ze? Welke opleidingen hebben ze gevolgdWat voor persoonlijkheidsprofiel hebben ze idealiter etc. Denk zoals je een marketingcampagne zou uitvoeren waarbij je ook je doelgroep zo scherp mogelijk krijgt. Wees zo duidelijk mogelijk.

Verwachtingen
Op de derde pagina schrijf je wat er verwacht wordt. Of hoe een goede baan er in jouw ogen uitziet. Dit is belangrijk voor het interview. Zo kun je hen een duidelijk beeld te geven van wat jij van hen verwacht gedurende de tijd dat ze voor jouw onderneming werken.  

Het werven van de juiste mensen is niet alleen het plaatsen van een advertentie ‘personeel gezocht’.  Het gaat om het vinden van de beste persoon voor de functie. Het gaat er niet om mensen te vinden die geen baan hebben, maar om iemand te vinden die al een baan heeft. We willen niet iemand die gewoon een willekeurige baan wil. We willen iemand die wil komen én blijven. Het gaat over deselectie.  

 

2. Marketing

Je wilt mensen bereiken die al een baan hebben. Maak een webpagina en jij, de bedrijfseigenaar of manager, vertelt daar over de baan en de functie. Onderaan de pagina is er plaats om te solliciteren. Bespreek op deze pagina ook de visie van het bedrijf: waar ga je heen?  

Streef ernaar lezers te inspireren. Stel je voor… Je zou twee banen tegenkomen en de een wilde de grootste in hun branche worden en de ander had geen visie, welke zou je dan kiezen?

Koppel deze webpagina aan alle social kanalen zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram enzovoorts. Deel waar je het maar kunt – zorg dat jouw leveranciers, vrienden, werknemers en klanten het delen. 

Wees een ware recruiter, geen ‘vacaturevuller’. Je zult genoeg marketing moeten doen om ze te vinden. 

  

3. Plan 3 tot 5 interviews 

Onthoud dat je wil dat zij zichzelf deselecteren, om de beste persoon voor jou te vinden

Groepsinterview
Voor het eerste interview plan je een groepssinterview. Laat de kandidaten deze drie vragen in de groep beantwoorden: 

  1. Wat zijn je 3 sterkste eigenschappen?  
  2. Wat zijn je 3 grootste successen?  
  3. Waarom ben je geschikt voor deze functie?  

Breng tegelijkertijd jouw team binnen om ze te observeren en notities te maken. Ze kunnen zich ook mengen met de geïnterviewden, met ze praten en een gevoel voor ze krijgen. Zij zullen immers met hen moeten werken. 

Panelinterview
Je kunt ook een panelinterview doen. Elk lid van jouw team mag vragen stellen, dit zorgt voor variatie en neemt de druk van jezelf af.

Persoonlijk interview 
Plan dan een een-op-een interview. Laat de kandidaten praten en zorg dat er minstens twee moeilijke vragen zijn in de “Vertel me over een tijd dat je…”-sectie. 

Vraagstelling
Bedenk vragen die zijn gebaseerd op de kernwaarden van jouw bedrijf. Als je in het verleden hebt ervaren dat teamleden geen fit hadden met het bedrijf, is de kans groot dat hun kernwaarden niet overeenkwamen met die van jou.

Proefdag 
Het is een goed idee om ze een sollicitatiegesprek te laten voeren – en ze vervolgens uit te nodigen om een dagdeel te komen werken. Zo kunnen ze tijd met jou doorbrengen en het team en krijg je ook feedback.  

Als het een functie op hoog niveau is, neem dan een geïnterviewde mee uit eten en vraag ze hun partner mee te nemen. Je wilt iemand inhuren die je kan brengen waar JIJ heen wilt.  Boek een gratis strategiesessie om erachter te komen hoe jij kunt krijgen wat jij wilt van jouw bedrijf! Klik hier.

Partners

Partner Partner Partner Partner