5 Goede redenen om je bedrijf te franchisen

Gebruik andermans tijd, kapitaal en menskracht.

Door: Ailina Calip

Als jij een bedrijf runt met meerdere locaties, dan zou je moeten overwegen om het bedrijf te franchisen. Net zoals kleine cellen die zich vermenigvuldigen en reproduceren tot in de duizenden in no time, kan een zorgvuldig uitgevoerd franchiseprogramma van jouw bedrijf een wereldspeler maken. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn Starbucks met 24.395 winkels in 70 landen en Subway met zo’n 34.000 winkels verdeeld over meer dan 90 landen. Ook in Nederland zijn er tal van internationale en nationale franchiseformules actief en franchise groeit nog steeds.

Als je weleens leest over bedrijven die gaan franchisen en je denkt bij jezelf “Mijn concept is een stuk beter dan dat van dit bedrijf”, dan is het tijd dat jij eindelijk de keuze gaat maken om uit te breiden als franchise.

Meestal kiezen mensen ervoor om hun bedrijf te franchisen om één van deze drie redenen – Tekort aan kapitaal, mensen of tijd. Hier volgt een aantal redenen waarom franchisen een goede keuze zal zijn om jouw bedrijf te zien groeien zoals je altijd al hebt willen zien.

 • Versnelde uitbreiding
  Het franchisen van jouw bedrijf is net zoals DNA-replicatie. Je kopieert en plakt een geteste en bewezen formule en de franchisenemer neemt het vanaf dat moment over, zonder dat er veel uitgaven of middelen nodig zijn vanaf jouw kant. Dit is ook waarom franchisenetwerken zich sneller kunnen uitbreiden dan interne uitbreiding van een bedrijfsnetwerk. Met een franchiseplan in actie, ben je vrij om je geografisch uit te breiden zonder grote problemen betreffende geld, managers en human resources.
 • Uitbreiding van kapitaal
  Als jij je druk maakt om het verzorgen van kapitaal om jouw bedrijf uit te breiden, dan kun je eindelijk tot rust komen met het franchiseplan. Het bedrag dat franchisenemers betalen om jouw bedrijf te mogen openen is genoeg om de kosten van huur, merkaanduidingen, inrichting en andere opstartkosten te kunnen betalen. De franchiseprijs haalt ook één van de grootste belemmeringen en zorgpunten weg: het risico van een lening. Het initiële bedrag dat betaald wordt door een potentiële franchisenemer kan genoeg zijn om de outlet te openen en jouw bedrijf kan zich uitbreiden zonder afhankelijk te zijn van leningen.
 • Betere marktinfiltratie
  Wanneer je wereldwijd gaat, zal jouw marktaandeel automatisch verveelvoudigd worden. Zelfs met lokale franchisenemers. Deze zijn over het algemeen goed ingevoerd in, en betrokken bij de lokale gemeenschap en dat geeft hen de kracht om meer klanten naar jouw bedrijf aan te trekken. Dit kan niet altijd gezegd worden over een bedrijf met eigen werknemers. Franchisenemers kunnen betere zakendoen voor jou op lokaal niveau en vooral ook, op een internationaal niveau op het moment dat je wereldwijd gaat.
 • Minder werving
  Alle werk en moeite die gestopt moet worden in het steeds weer werven, aannemen en ontslaan van werknemers word je bespaart. Ook hoef je geen managers meer te managen. Wanneer jouw franchise eenmaal verkocht is, is het de verantwoordelijkheid van de franchisenemer om een efficiënt team op te bouwen zodat zijn investering winstgevend wordt.
 • Betere motivatie
  Franchisenemers zijn gedreven mensen die het bedrijf willen zien slagen net zo graag als dat jij dat wil aangezien hun investering ook op het spel staat. Aangezien zij een deel van jouw bedrijf bezitten, zijn zij hier ook trots op en werken ze hard om het tot een succes te maken. Het is een gezamenlijk beland om het merk te zien groeien en ondertussen van de winst te genieten.

Samengevat, als je jouw bedrijf succesvol wilt franchisen, dan zul je de juiste franchisenemers moeten kiezen en de rest zal als een kettingreactie verlopen.

Partners

Partner Partner Partner Partner