7 Manieren om afleiding te verminderen bij het werken vanuit huis

Veel van ons werken momenteel vanuit huis. Misschien is dit voor jou een nieuwe ervaring, of het kan iets zijn waar je al een tijdje aan gewend probeert te raken.

Maar tenzij je een apart kantoor of een geluidsdichte kamer hebt, is het erg makkelijk om afgeleid te worden door wat er thuis om je heen gebeurt – of het nu kinderen zijn die het huis rondrennen, je partner die aan het stofzuigen is, of de kat die beslist dat jouw toetsenbord de meest comfortabele plek in het huis is om even te gaan rusten.  

Om met dit soort afleidingen om te gaan hebben wij 6 tips opgeschreven die je kunt volgen om de dagelijkse afleiding te vermijden en zo gefocust te blijven: 

 

1. Schakel je mobiele meldingen uit

Laat je telefoon je niet meer voortdurend onderbreken. Door de WIFI en mobiele gegevens uit te schakelen terwijl je werkt, zodat je alleen nog maar oproepen en sms’jes kunt ontvangen, bescherm je jezelf van een hoop afleiding. Als dit te drastisch voor je is, kun je naar jouw telefooninstellingen gaan en meldingen van specifieke apps uitschakelen.  

Of gebruik één van deze apps om van je telefoonverslaving af te komen: 6 Apps to Stop Your Smartphone Addiction  

2. Maak een dagelijkse to-do lijst  

Maak elke dag een to-do lijst en neem jezelf voor dat je deze moet afmaken voordat je jezelf toestaat om te genieten van een welkome afleiding. Plaats de grotere en meer veeleisende taken aan het begin van je dag en volg ze op met een korte pauze – weg van de computer. Plan vervolgens de eenvoudigere en minder belangrijke taken in de namiddag, wanneer je misschien niet zo alert bent en dus meer kans hebt om afgeleid te worden. Door zo’n structuur in je dag aan te brengen wordt het gemakkelijker om taken uit te voeren in plaats van uit te stellen 

3. Investeer in een noise-cancelling koptelefoon  

Als je geen apart gedeelte van je huis hebt om in te werken, investeer dan in een koptelefoon met noise-cancelling (geluidsonderdrukking)Zo voorkom je dat de geluiden thuis, zoals de deurbel, de TV en telefoongesprekken thuis je concentratie verstoren.  

4. Gebruik een aparte browser of gebruikerslogin op je computer voor persoonlijk gebruik 

Als je tabbladen of software open hebt staan voor persoonlijk gebruik tijdens het werken (bijv. game-apps of shoppingwebsites), dan is de kans groot dat je deze zult gebruiken. Zet deze zaken onder een ander gebruikersaccount op je computer om te voorkomen dat je in de verleiding komt ze te gebruiken terwijl je werkt.  

5. Werk soms op een werkplek buitenshuis

Dit idee bevalt ons bijzonder goed. Sommige werkpleklocaties  bieden momenteel de mogelijkheid om voor een dag of dagdeel een werkplek te huren, vaak inclusief onbeperkt warme dranken en soms ook lunch en WIFI-toegang voor een vaste prijs. De verandering van omgeving kan je de productiviteit echt stimuleren.

6. Trek andere kleding aan wanneer je klaar bent met werken

Creëer voor jezelf een andere setting in je dag door te wisselen van kleding zodra je klaar bent met werken. Zo krijg je toch het gevoel dat er onderscheid komt in jouw dag, terwijl je constant thuis bent gebleven.

7. Leg aan familie en vrienden uit dat je nog steeds ononderbroken moet werken tijdens kantooruren

Vaak gaan vrienden en familie ervanuit dat je altijd beschikbaar bent om te chatten, omdat je niet op kantoor bent. Het kan lastig zijn om ze te vertellen dat je het druk hebt en niet in staat bent om te chatten zonder dat dit aanstoot geeft, terwijl het moeilijk kan zijn om gesprekken te negeren voor het geval het iets belangrijks is. Laat ze gewoon weten wat de beste tijd is om je te bereiken, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze of na 17.00 uur. Dit is nóg een reden om een gestructureerde dag met vaste pauzetijden te hebben!  

Thuiswerken kan een geweldige ervaring zijn met veel voordelen, maar blijf de kans verkleinen dat jouw aandacht naar andere zaken gaatBlijf gedisciplineerd. Oh, en haal een tweede toetsenbord voor je kat! 

Sparren met een ActionCOACH over jouw werksituatie?

Boek nu een kosteloos adviesgesprek!

Partners

Partner Partner Partner Partner