Analyses voor jouw bedrijf

Voor degenen onder jullie die een zekere mate van succes hebben als bedrijfseigenaar, gefeliciteerd! Er zijn weinig beroepen die evenveel vaardigheden en talenten vragen als een ondernemer; je moet niet alleen je bedrijf runnen, maar je moet ook in staat zijn om elke afzonderlijke functie succesvol uit te voeren.

Te kunnen jongleren met alle ballen tegelijk is een talent dat jarenlang oefenen vergt, wat het een wonder maakt dat één persoon zich op alles kan concentreren. Dit wordt soms duidelijk wanneer ondernemers zo opgaan in de kleinere details van hun bedrijf, dat ze enkele van de meest elementaire onderdelen wat er nodig is om succesvol te zijn vergeten.

Zonder klanten geen bedrijf …

Klanten aantrekken voor je bedrijf is essentieel voor het overleven van je onderneming; zonder klanten bestaat deze eenvoudigweg niet. Vroeger  trokken bedrijven klanten aan via advertenties en mond-tot-mondreclame. Hoewel dit nog steeds een aanpak is die vandaag wordt gehanteerd, is het een stuk minder betrouwbaar dan het vroeger was.

De komst van het internet heeft de dynamiek tussen klanten en bedrijven volledig veranderd: mensen zijn niet langer beperkt tot één kleine geografische regio om hun producten te kopen. Dit in combinatie met de schat aan informatie die beschikbaar is binnen handbereik en je hebt te maken met mensen die veel beter zijn toegerust om weloverwogen beslissingen te nemen dan twintig jaar geleden.

Het antwoord van bedrijven is het nauwkeurig volgen, analyseren en voorspellen van toekomstig klantgedrag door het gebruik van krachtige statistische hulpmiddelen en gegevensverzameling. Het gebruik van deze gegevens om veranderingen in klantgedrag te voorspellen en aan te passen, staat bekend als ‘analytics’ ofwel analyse.

Maar wie zijn ze …

‘Analytics’  is al een tijdje in gebruik, maar het niveau van diepte en verfijning van deze tools overtreft enorm wat ooit in gebruik was. Wanneer je naar een specifiek product zoekt en vervolgens advertenties hiervoor ziet verschijnen in je browser of op jouw social media, is dat de analyse die aan het werk is. Wanneer je gepersonaliseerde aanbiedingen ontvangt in de e-mail met betrekking tot goederen en diensten die je regelmatig aanschaft, hebben analyses het mogelijk gemaakt om nauwkeurig te voorspellen wat jouw behoeften en wensen als klant zouden zijn.

Het is niet nodig om de wiskunde achter analyses te begrijpen om er gebruik van te maken. Als MKB-ondernemer is het identificeren en vastleggen van jouw gewenste demografie ongelooflijk belangrijk. De volgende drie tips helpen verklaren waarom analyses zo’n krachtig hulpmiddel kunnen zijn.

1) Je kunt jouw marketingstrategieën gemakkelijker aanpassen en formuleren

Het is niet moeilijk om te denken aan de tijd dat een bedrijven veel geld verloren vanwege slecht bedachte marketingcampagnes. Het falen van de Arch Deluxe van McDonald’s is een bijzonder opmerkelijk voorbeeld; in 1996 werd deze “volwassen” burger met veel fanfare onthuld en vooral gepositioneerd als een hamburger die kinderen niet zouden willen. Het falen van McDonald’s om de wensen en behoeften van zijn klanten te begrijpen, heeft daar grotendeels toe bijgedragen. McDonald’s klanten willen geen luxe, ze willen eten dat snel, goedkoop en toegankelijk is. Het gebruik van analyses stelt je in staat de gewenste producten van jouw klant beter te begrijpen en te voorspellen.

2) Je kunt het gedrag van elke demografie gemakkelijk opsplitsen

Demografie kan op elke gewenste manier worden opgedeeld, maar de meeste bedrijven en opiniepeilingsorganisaties delen de demografische gegevens van klanten op naar twee criteria: leeftijd en geslacht. Met behulp van analytische hulpmiddelen kun je precies zien wat elke demografische groep koopt, wanneer deze wordt gekocht en waarop zij het sterkst reageren. Hollywood zal haar reclamecampagnes voor nieuw uitgebrachte films vaak afstemmen op de verwachte demografische doelgroep. Wat je als promotie zult zien voor een romantische komedie is heel anders dan wat je bij een actiethriller zou zien.

Door het gedrag van elke relevante demografie bij te houden, kun je beter begrijpen wie jouw klanten zijn en wat zij van jou als bedrijf willen. Internetadvertenties, zoals bijvoorbeeld via Google of Facebook, bieden makkelijk toegankelijke ‘analytics’ waar je als ondernemer al veel uit kan halen. Het loont daarom de moeite om deze kanalen in te zetten om met een budget van enkele tientallen Euro’s advertenties te testen, ook als je op een andere manier wilt gebruiken, bijvoorbeeld in gedrukte media.

3) Je kunt snel reageren op veranderingen in het klantensentiment

Analyses zijn slechts een hulpmiddel – ze bieden je een gedetailleerde statistische analyse van elke gedane aankoop en alles wat over jouw bedrijf is gezegd om je te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Ze kunnen echter je gedrag niet sturen, het alleen beïnvloeden. Hoewel het logisch lijkt voor bedrijfseigenaren om het gedrag van hun klanten op de voet te volgen, zijn veel bedrijfseigenaren zich niet bewust van de meest elementaire details van hun gewenste demografie.

Met analyses vaar je niet blind; je weet precies welk effect elke beslissing die je neemt heeft op je algehele prestaties. Dit is vooral belangrijk voor nieuwe bedrijven die nog geen betrouwbare klantenkring hebben. Als je een plotselinge toename of afname in de omzet ziet, geven analysetools je alle – of in ieder geval veel- informatie om te zien wat wel en niet is veranderd. Dit maakt het op zijn beurt weer veel gemakkelijker om weloverwogen beslissingen te nemen op basis van feiten in plaats van veronderstellingen.

‘Testen en Meten’ is een van de credo’s van ActionCOACH. Pas als je iets meet kun je het verbeteren.
Hoeveel test en meet jij van jouw marketing?

Een gesprek met een ActionCOACH kan je al een eind op weg helpen.
Maak nu een afspraak voor een kosteloos adviesgesprek.

 

Partners

Partner Partner Partner Partner