Beter communiceren loont • ActionCOACH

Beter communiceren loont

5 Manieren om je communicatievaardigheden te verbeteren

Effectieve communicatie is een essentieel aspect voor de ontwikkeling en vooruitgang van een persoon. Zonder effectieve communicatie zul je een achterstand hebben bij veel aspecten en situaties in je persoonlijke en professionele leven.

 1. Luister zorgvuldig
  Laten we het toegeven, we hebben het hier allemaal moeilijk mee. Begrijp wat de ander zegt en voelt. Luister aandachtig, wees geduldig en onderbreek ze niet. Het is niet alleen onbeleefd om iemand af te kappen, maar het maakt het ook moeilijk om te begrijpen wat er nu eigenlijk gezegd werd. Geef hen feedback op het moment dat zij uitgepraat zijn.
 2. Lichaamstaal
  Vaak realiseert men zich niet hoe belangrijk onze lichaamstaal is. Per slot van rekening, ‘Acties zeggen meer dan woorden’. Jouw gezichtsuitdrukking, oogcontact en gebaren geven alles weg, zelfs zonder ook maar één woord te zeggen.
  Oefen om je lichaamshouding te verbeteren. Sta rechtop en glimlach om positieve gevoelens te stimuleren. Behoud altijd oogcontact met de persoon waarmee je praat. Maak gebruik van open lichaamsgebaren. Denk ook aan je gezichtsuitdrukking en de toon van je stem. Daarnaast, informeer jezelf over de verschillende non-verbale communicatiesignalen in verschillende landen, culturen en samenlevingen. Bijvoorbeeld, het schudden van een hand wordt in sommige landen gezien als onbeschoft, terwijl dit heel normaal is in Nederland.
 3. Lees en schrijf
  Om je verbale communicatievaardigheden te verbeteren, lees en schrijf zoveel als je maar kan. Lees boeken, de krant, strips, blogs of wat je maar wilt om je woordenschat te vergroten en jouw schrijfvaardigheden te verbeteren.
 4. Stel vragen
  Het stellen van vragen helpt om meer duidelijkheid te krijgen over het besproken onderwerp. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in het hebben van een conversatie. Daarnaast neemt het ook de angst weg dat het een kort gesprek wordt.
 5. Beheers stress
  Stress kan een grote barrière zijn voor effectieve communicatie. Leer dit te beheersen. Gebruik humor in je conversatie, blijf rustig, drink veel water en heb voldoende lichaamsbeweging.
  De kunst om duidelijk, constant en coherent te communiceren vergt jaren van training. Begin daarom met het toepassen van de hierboven genoemde stappen om niet alleen jouw communicatievaardigheden te verbeteren maar ook om de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Partners

Partner Partner Partner Partner