Cashflowproblemen en hoe deze te verhelpen

Heb je problemen met het handhaven van een consistente cashflow in jouw bedrijf? Als dit zo is, zul je merken dat je jouw rekeningen niet op tijd kunt betalen en dat de kosten snel uit de hand lopen.

Vrijwel ieder bedrijf wordt wel geplaagd door cashflowproblemen – het is normaal om af en toe een moeilijke periode door te maken. Dat wil echter niet zeggen dit geen blijvende schade aan jouw financi├źn kan berokkenen. Om kastekorten te voorkomen zijn hier enkele manieren om jouw cashflow te verbeteren.

Accepteer creditcards van klanten

Je hoeft geen winkelier te zijn om creditcards te accepteren. Consumenten en ook veel bedrijven gebruiken creditcards om verschillende aankopen te doen. Wanneer ze een creditcard gebruiken om te betalen voor dingen, ontvangt u het geld meestal binnen twee tot drie dagen. Ook via PayPal is het mogelijk betalingen te ontvangen.

Let op de debiteuren

Controleer regelmatig de debiteurenstand. Wacht niet tot ze zes maanden delinquent zijn – tegen die tijd zul je waarschijnlijk nooit of met veel moeite het geld nog kunnen innen. Verkort je betalingstermijn van 30 naar 7 dagen, en stuur meteen een herinnering als de betalingstermijn verlopen is. Volg actief op! Als je geen betaling hebt ontvangen van een bedrijf dat gewoonlijk op tijd betaalt, bel ze dan om erachter te komen of er een probleem is met wat dan ook. Hoewel veel gevallen van achterstallige betalingen het gevolg zijn van nalatigheid, is dit niet altijd het geval! Een betalingsregeling aanbieden kan helpen de cash flow weer op gang te brengen.

Verhoog jouw prijzen

Toen je net begon, heb je mogelijk de prijzen van jouw producten of diensten laag gehouden om een klantenbestand op te bouwen. Naarmate het bedrijf ouder wordt en je een gestage stroom van klanten opbouwt, word het tijd om jouw prijzen te verhogen. Doe dit met beleid – als je meer business verliest dan wat je krijgt door je prijzen te verhogen, dan verlies je op den duur geld. Het helpt over het algemeen wel om afscheid te nemen van je slechtst betalende klanten en te kiezen voor ‘A’-klanten. Als je het op de juiste manier doet, kun je jouw cashflow op deze manier eenvoudig vergroten.

Ontvang voorschotten

Begin niet te werken zonder betaling. Vraag om minstens een derde van jouw totale beloning als je werkt aan een langlopend project. Dit is niet onredelijk in de meeste branches en jouw klant zou geen probleem moeten hebben om dit te betalen. Wees hier vooral standvastig in met een nieuwe klant; je kent de klant en zijn betalingsgedrag nog niet. Als het bedrijf moeilijk doe over het voorschot wees dan op je hoede. Dit kan vaak als een rode vlag dienen.

Er zijn nog veel meer strategie├źn die je kan inzetten om je cashflow te verbeteren. Ga eens in gesprek met een ActionCOACH Business Coach!

maak-een-afspraak

Partners

Partner Partner Partner Partner