De kosten van slaapgebrek

Als je een manager of eigenaar van een bedrijf bent, behoor je waarschijnlijk tot degenen die routinematig op minimale hoeveelheden slapen functioneren.

Vier tot vijf uur per nacht is niet ongewoon.

Werkweken van 60 tot 80 uur werken zijn niet ongebruikelijk en lange dagen en korte nachten horen daar nu eenmaal bij.

Veel goed presterende mensen zullen dit als een normaal gedragspatroon voor zichzelf beschouwen. Het druist echter in tegen de opgebouwde kennis die stelt dat volwassen mensen 7 tot 9 uur slaap nodig hebben.

Het is nodig voor succes

Het is verleidelijk om te denken dat de grote successen die deze mensen hebben bereikt, als bewijs dienen dat slaap niet noodzakelijk is voor normale biologische functies. Het is ook belangrijk op te merken dat deze hoog presterende mensen een klein deel van de samenleving vertegenwoordigen – slechts een paar procent van alle werkenden.
Misschien zijn ze zo gedreven dat ze in staat zijn om de gevolgen van slaapgebrek te overwinnen. Misschien proberen ze te doen alsof ze niet worden beïnvloed. Of misschien zijn ze te trots om toe te geven dat ze de hele tijd moe zijn. Ongeacht wat de realiteit is, je hebt je slaap nodig.

Een gebrek aan slaap heeft niet alleen tot gevolg dat je je moe voelt; je hele lichaam betaalt een prijs als het niet goed uitgerust is. Enkele van de ergste gevolgen van langdurig slaapgebrek zijn:

Niet kunnen focussen

In plaats van je te kunnen concentreren op je werkzaamheden merk je dat je nauwelijks in staat bent om je ogen open te houden.
In plaats van je op de bewuste taak of activiteit te kunnen concentreren, zul je in plaats daarvan je aandacht richten op het proberen open te houden van je oogleden.
Focussen op het lezen van documenten wordt een hele klus, en herinneren wat je aan het doen was wordt steeds moeilijker. En dit geldt niet alleen voor je eigen werkzaamheden.
Je zult als baas net zo’n moeite hebben om je te concentreren op de activiteiten van je medewerkers. Het zal je moeite kosten ze de volle aandacht te geven, wat opgevat kan worden als desinteresse. Meestal word je ook niet echt geduldiger door te weinig slaap, met alle gevolgen van dien.

In gewicht toenemen

Je spijsvertering wordt gedeeltelijk gereguleerd door je slaapschema. Wanneer je niet genoeg slaap krijgt, verliest je lichaam veel van zijn vermogen om je gevoel van honger en volheid te reguleren. Alsof dat niet erg genoeg was, je verbrandt in totaal ook minder calorieën terwijl je wakker bent. Beide factoren worden nog verergerd door het feit dat je langer wakker bent en dus meer zult moeten eten om vol te blijven gedurende die langere periode van waakzaamheid.

Een verhoogde kans op burn-out

Burn-out kan het gevolg zijn van een aantal factoren, maar slaaptekort wordt vaak genoemd als een van de redenen (zo niet de grootste) waarom het gebeurt. De hele tijd uitgeput zijn zal je fysieke en mentale gezondheid geen goed doen, maar als je je hersenen van herstellende slaap berooft, zul je uiteindelijk helemaal niet meer om je werk geven. Je gemoedstoestand is nauw verbonden met je slaappatroon en als je merkt dat je meer geïrriteerd of kortzichtig bent dan normaal, overweeg dan eerder naar bed te gaan.

Verslechtering van het geheugen

Het onthouden van veel informatie is nooit gemakkelijk. Dit doen op vier uur slaap is bijna onmogelijk. Hoewel de link tussen slaap en geheugen niet volledig wordt begrepen, is er wel een correlatie aangetoond tussen chronisch en een verminderd algemeen vermogen om herinneringen te vormen en vast te houden in de loop van je leven.

Het is niet stoer

Het is verkeerd om een gebrek aan slaap te behandelen alsof dit een verdienste is; iets waar je prat op gaat . Er is een reden waarom we evolueerden naar de hoeveelheid slaap die we nodig hebben. Hoewel de precieze rol in het reguleren van biologische functies niet volledig wordt begrepen, is aangetoond dat deze sterk gecorreleerd is met je humeur, gewicht, concentratie en geheugen.

Als je vijf uur slaap krijgt in plaats van acht uur, lijkt dit misschien een goede deal op papier – je krijgt een extra drie uur om alles te doen wat je wilt! De werkelijke realiteit is dat jouw productiviteitsafname als gevolg van het zo moe voelen uiteindelijk de extra tijd die je hebt, zal opheffen. Een enkel kort nachtje zal je niet schaden, maar na verloop van tijd komt dit neer op een aanzienlijk tekort. Uiteindelijk zul alles dat je dacht te winnen te niet doen door te weinig te slapen.

Word jij geleefd door je bedrijf?

Heb je het gevoel dat je geleefd wordt door je bedrijf en heb je moeite met er (weer) grip op te krijgen? 
Een business coach kan je helpen jouw zaak weer onder controle te krijgen. Sterker nog, een ActionCOACH kan je helpen je leven terug te krijgen. Maak nu een afspraak

Partners

Partner Partner Partner Partner