De winter komt eraan. Is jouw bedrijf er klaar voor?

Terwijl de haan kraait en hij de boerderij wakker maakt, bereidt de boer zich voor. Afhankelijk van de tijd van het jaar en het seizoen, hebben de boer en de boerderij verschillende activiteiten die ze moeten doen om ervoor te zorgen dat de boerderij levensvatbaar blijft. Wanneer ze planten, wanneer ze oogsten, wanneer ze verkopen en wanneer ze grondstoffen kopen, wordt allemaal bepaald door de seizoenen. Boerderijen zijn bedrijven als elk ander en we kunnen daarom veel van hen leren over economische cycli en bedrijfseizoenen. In de huidige economische omgeving waren de veranderingen er van de ene op de andere dag. Hierdoor zijn bedrijven onvoorbereid of slecht toegerust voor het nieuwe economische seizoen dat op hen afkomt.

“De lente gaat voorbij en men herinnert zich zijn onschuld. De zomer gaat voorbij en men herinnert zich zijn uitbundigheid. De herfst gaat voorbij en men herinnert zich zijn eerbied. Winter passeert en men herinnert zich zijn doorzettingsvermogen.” – Yoko ono

De seizoenen brengen verschillende uitdagingen en kansen met zich mee. Er is welvaart in de zomer, met een geleidelijke afname wanneer de herfst nadert. De somberheid van winter verandert in een hernieuwing van het leven in de lente. Als bedrijven de eisen of activiteiten die ze moeten ondernemen om zich voor te bereiden niet begrijpen, raken ze vaak achterop.

Om je te kunnen voorbereiden, moet je de principes van de traditionele economische cycli begrijpen. Brad Sugars, CEO en oprichter van ActionCOACH, definieert de economische seizoenen in praktische termen.

De Economische Seizoenen

Eerst is er de Economische Zomer. In een Economische Zomer ervaren bedrijven grote groei en welvaart. Vóór de COVID 19-crisis kenden de bedrijven een bloeiende Economische Zomer. Recordwinsten, onbeperkte groei, beursrecords en inkomensverhogingen zijn allemaal elementen van een Economische Zomer. Om het voorbeeld van de boerderij te gebruiken; in de ‘zomer’ profiteren boeren van de groei en plukken ze de vruchten hiervan. Voorafgaand aan de herfst bereiden ze zich voor om winst te oogsten, voorraden in te slaan en hun cash positie te verhogen door de verkoop van hun gewassen. Deze oogst en voorraadvorming van middelen en contanten bereidt hen voor op een Economische Herfst en Winter die cyclisch, natuurlijk en historisch elke economische periode van onbelemmerde groei volgen.

Historisch gezien wordt elke economische groeiperiode gevolgd door een Economische Herfst. In de herfst bereiden boeren zich voor op de winter. Ze bezuinigen, verkopen hun voorraad en zorgen ervoor dat hun schuren gevuld zijn om hen te helpen een bittere winter te overleven. In een Economische Herfst zijn er sterke dalingen van de beurswinsten en is er een stijgende werkloosheid. Hoewel de tekenen van een Economische Herfst zich meestal geleidelijk voordoen, is het duidelijk dat de huidige crisis de wereld plotseling in een scherpe vrije val heeft gebracht.

Dat deze crisis ingrijpende economische gevolgen zal hebben is duidelijk en het zal onvermijdelijk zijn om geld te besparen, kosten te verlagen en nieuwe manieren van werken te vinden om de Economische Winter te doorstaan die zal volgen.

Alle plannen en projecties van economische welvaarts- en groeiramingen voor 2020 werden weggevaagd toen de pandemie de wereld over trok en de wereldeconomie letterlijk werd stilgelegd. Deze Economische Herfst is snel gegaan. Anders dan de Economische Herfst die in 2008 begon, die een aantal jaren aanhield en tot een langdurige Economische Winter leidde. Deze crisiscyclus zal waarschijnlijk een kortere duur hebben maar met meer blijvende veranderingen en een meer dramatische impact met als nasleep, een Economische Winter.

Wat te doen

Op de boerderij is de winter een tijd om te plannen, gebukt te gaan onder de zware omstandigheden en te overleven. Vaak worden machines bijgewerkt of gerepareerd, worden plannen voor het planten van gewassen gemaakt, zodat de boerderij klaar kan zijn om te handelen wanneer de lente door de sneeuw ontspruit. Vergeet niet dat, terwijl de overlevingsmodus misschien de belangrijkste focus is, deze Economische Winter enorme kansen zal bieden. Aangezien de aandelenkoersen lager zullen zijn en sommigen cash geld te besteden hebben, zie je in een Economische Winter ook bedrijfsovernames en investeringsmogelijkheden. Houd je ogen open voor deze kansen, want het kan je naar een compleet nieuw bedrijf leiden, als de economische tekenen van de lente een opleving beginnen te vertonen.

De Economische Lente zal komen. Er liggen altijd grote kansen aan de horizon. Zijn er concurrenten die je uit kunt kopen? Hoe kun je onderdelen van jouw bedrijf uitbreiden om op de nieuwe omstandigheden in te spelen? Hoe ben je van plan om de klant te bedienen die beschikbaar komt als bedrijven om jou heen falen? Hoe ga je draaien en aanpassen? Hoe bereid je je voor om in actie te SPRINGEN en sterker te worden?

Als je vast komt te zitten in paniekmodus en in de filosofie van “the sky is falling”, zul je niet in staat zijn om de kansen te benutten die van nature zullen ontstaan als we door dit zware economische seizoen fietsen. Als je blijft leren en je vaardigheden en kennis uitbreidt, zul je overleven en beter voorbereid zijn om te gedijen.

Heb je hulp nodig bij het formuleren van een nieuwe strategie voor de komende economische winter en lente? Klik hier om direct een afspraak te maken met een ActionCOACH.

 

Partners

Partner Partner Partner Partner