Doelen Stellen: Begin met Waarom

Bedrijfsdoelstellingen: waarom beginnen met waarom?

Een van de eerste dingen die je leert in business coaching is het vinden van jouw ‘waarom’. Het is hetzelfde voor elke bedrijfseigenaar. Het gaat niet zozeer om wat je wilt bereiken, maar waarom je het wilt bereiken. Dit leidt tot het stellen van duidelijke en significante doelen die gemakkelijk te kwantificeren, te begrijpen en te communiceren zijn.

Om succes te bereiken, moet je beginnen met het einde in gedachten. Je hebt ongetwijfeld de analogie over autorijden gehoord. Je zou niet met jouw auto vertrekken zonder dat je de bestemming in je navigatiesysteem had ingesteld of de routeplanner had geraadpleegd om te bevestigen hoe je naar de geselecteerde bestemming kon komen.

Er is echter nog een belangrijkere vraag die ook moet worden gesteld – WAAROM ga ik naar deze bestemming? Dit is hetzelfde principe dat op jouw bedrijf van toepassing moet zijn – jouw ‘waarom’ verduidelijken geeft invulling aan  ‘waar’ je naar toe wilt.

Bedrijfsdoelstellingen: beginnen met WAAROM in termen van klantcommunicatie

Simon Sinek spreekt over beginnen met waarom in termen van klantcommunicatie. Dit is het externe ‘waarom’.  Het stelt je in staat om het te koppelen aan de marketingcommunicatie die je gebruikt om klanten te werven en klantrelaties op te bouwen. te ontwikkelen. Door het ‘waarom’ te verbinden met, en te gebruiken in hoe je dingen doet en wat je doet kun je betere marketingboodschappen te creëren. Dit externe ‘waarom’ is een fundamentele vereiste om zakelijk succes te behalen.

Het interne ‘waarom’ moet echter worden verduidelijkt om ervoor te zorgen dat jouw inzet voor het behalen van succes hoog blijft. Dit is nodig om de drijfveren en toekomstrichting voor je bedrijf te creëren. En precies daarom is het zo belangrijk voor het stellen van jouw zakelijke doelen.

Er zijn twee soorten doelen. Er zijn ‘weg van doelen’, die zijn gecreëerd door ontevredenheid over waar je nu bent – of door wanhoop. “Ik wil dit niet meer …”

Er zijn ook ‘richting doelen’, die zijn gecreëerd door een visie van waar je wilt zijn – ofwel door inspiratie. De praktijk leert dat waar ‘weg van doelen’ de belangrijkste drijfveer zijn om iets te doen, je steeds minder enthousiast en gemotiveerd wordt zodra de eerste winsten of successen zijn behaald. Dit komt omdat de situatie is verbeterd en de doelen dus niet zo sterk zijn. Hierdoor kom je in de  comfortzone terecht.

In de comfortzone worden geen verbeteringen op de lange termijn aangebracht. Gewoonlijk worden winsten op korte termijn gevolgd door verliezen op korte termijn en blijft de situatie per saldo hetzelfde. Of er wordt een geleidelijke daling in de tijd waargenomen.

Bedrijfsdoelen: stel heldere ‘richting doelen’

De enige manier om uit de comfortzone te komen of om te voorkomen dat in je de comfortzone terechtkomt, is door duidelijke, significante en relevante ‘richting doelen’ te stellen. Dit kunnen financiële, materiële, ervaringsgerichte of emotionele doelen zijn, zoals trots zijn op het bereiken van iets. Je doelen kunnen ook gericht zijn op het verbeteren van het leven van anderen of op het beïnvloeden van je gemeenschap.

Welke vorm deze doelen ook aannemen, begrijp dat het de manifestatie is van jouw interne ‘waarom’. Dus, hoe goed begrijp je jouw eigen ‘interne’ zakelijke doelen en hoe goed is jouw bedrijf afgestemd op het bereiken ervan?

Hulp nodig bij het helder krijgen van jouw ‘waarom’ en het vertalen hiervan naar heldere ‘richting doelen’?

Wij kunnen hierbij helpen. Kom NU in actie en maak een afspraak voor een gratis coachingsgesprek

Partners

Partner Partner Partner Partner