Een eenvoudige gids om de juiste franchise voor jou te kiezen

Heb je besloten om in de franchise business te gaan, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het is normaal om je overweldigd te voelen als je voor een belangrijke keuze staat met vele opties om uit te kiezen. Deze gids is samengesteld om jou te helpen keuzes te maken om zo de perfecte match te kiezen.

Het selecteren van de juiste franchise is de eerste cruciale stap in het runnen van een eigen succesvolle franchise. Overdenk alle details goed en voer onderzoek uit voordat je overhaast een beslissing neemt en je zult succesvol worden.

Begin het proces met jezelf af te vragen wat voor jou belangrijk is. Hier zijn een paar vragen en wedervragen die jou in de juiste richting wijzen.

Stap 1: Ken Jezelf
Je hebt vast een zekere motivatie om te starten in de franchisewereld. Iedereen heeft verschillende redenen om ondernemer  te worden. Wat zijn de jouwe? Afhankelijk van je antwoord, zal iedere franchise je verschillende resultaten bieden. Is het je doel om geld te verdienen, een andere stap in je carrière te zetten of om meer tijd met je familie door te brengen? Zal deze franchise de enige bron van inkomen voor je zijn? Het bepalen van je antwoord zal je helpen vaststellen welk type franchise goed bij jou zal passen.

Stap 2: Kies jouw Mate van Betrokkenheid
Er zijn twee type franchisenemers: de afwezige eigenaren en de exploitanten. Afwezige eigenaren huren personeel in om het werk te doen en de exploitanten zijn meer betrokken in het direct runnen van het bedrijf. Zij willen betrokken zijn in zijn dagelijkse uitvoering. Dus vraag jezelf af aan welk type je de voorkeur hebt. Wil je meer controle hebben en een dagtaak hebben of wil je leiden vanuit de achterbank? Wil jij de manager zijn of managers managen? Jouw voorkeur zal de opties elimineren die niet relevant zijn voor jou.

Stap 3: Tel je Spaarcenten
Je moet hier zeer realistisch zijn. Begin met het maken van een overzicht van jouw kapitaalinvesteringen. Het geld dat je hebt of bereid bent te investeren zal er automatisch voor zorgen dat de franchises afvallen die niet voldoen aan jouw voorwaarden. Experts raden aan om ten minste 6 maanden aan vermogen achter de hand te houden voor levensonderhoud en andere uitgaven. Houd hier rekening mee en perk die ruimte niet teveel in voor je eigen bestwil.

Franchises kunnen sterk variëren in kosten – van minder dan 10.000 euro tot meer dan een miljoen. Probeer eveneens niet blindelings te vallen voor franchises die f adverteren dat ze  enkele duizenden euro’s kosten. Vaak is het zo dat je met goedkope franchises onderaan de streep duurder uitkomt. De markt kan te verzadigd zijn, er kan veel competitie bestaan en het kan zelfs zo zijn dat je je bedrijf uiteindelijk niet eens meer kunt verkopen.

Stap 4: Houd rekening met een ‘exit’ strategie
Hoelang ben je van plan om de franchise te runnen? Is dit iets tijdelijks? Zul je het verlaten na een aantal jaren of wil je het overdragen aan een erfgenaam? Het is belangrijk om het eind in gedachten te houden voordat je start. Het is ook belangrijk om deze vraag zo snel mogelijk voor jezelf te beantwoorden, omdat sommige franchisegevers beperkingen hebben op het verkopen.

Met de basisvragen beantwoord, zul je in staat zijn om lucratieve franchise mogelijkheden voor jezelf eruit te filteren die eigenlijk geen goede match zijn voor jou en kun je je focussen op die formules die wel voldoen aan jouw voorwaarden.

Partners

Partner Partner Partner Partner