Falen om te plannen betekent plannen om te falen

De kop is een oud cliché, maar we zien het regelmatig in de praktijk; ondernemers die in het heden leven en weinig aandacht aan de toekomst schenken. Nu het einde van 2018 en het begin van 2019 in zicht komt, moeten we beseffen dat al onze dromen, hoop en wensen op niets uitlopen als we niet de tijd nemen om te plannen.

Wij zijn geen fan van ellenlange plannen, maar een meerjarig ondernemingsplan heeft wel een functie als je bijvoorbeeld probeert om financiering voor je bedrijf veilig te stellen. Voor de kortere termijn, van maand tot maand, heb je een vorm van een plan nodig die voor jou zinvol is. Het zal wel geënt moeten zijn op jouw visie voor jouw bedrijf, afgestemd op jouw waarden en jou drijven om het te volbrengen. Als het niet hieraan voldoet, zal het gewoon een verspilde inspanning zijn die niet helpt om je naar jouw doelen te brengen.

Eén dag per kwartaal

In de GrowthCLUB trekken ondernemers hier iedere drie maanden een dag voor uit. De ochtend is een herziening van de afgelopen kwartaal, waarin ze zich moeilijke vragen stellen: hoe heb ik het gedaan ten opzichte van mijn doelen? Heb ik alle dingen gedaan die ik zei dat ik ging doen? Zo nee, waarom niet? Als ik bereikt heb wat ik wilde bereiken, hoe zal ik dat vieren met mijn team?

Deze korte terugblik is zeer waardevol, omdat het bedrijfseigenaren de mogelijkheid biedt na te gaan welke soorten doelen het beste voor hen werken. In de loop der tijd worden ze steeds beter in het stellen van doelen die haalbaar en zinvol zijn.

‘s Middags richten we onze aandacht op de komende 90 dagen en produceren we een plan van 13 weken met alle bijbehorende doelen en financiële streefcijfers. De resultaten zijn zeer krachtig.

Geef me zes uur om een boom om te hakken en ik zal de eerste vier gebruiken om de bijl te slijpen – Abraham Lincoln

Zoals Abraham Lincoln zou hebben gezegd: ‘Geef me zes uur om een boom om te hakken en ik zal de eerste vier gebruiken om de bijl te slijpen’. Met andere woorden, de tijd die hij besteedde aan de voorbereiding van de taak die voor hem lag, was het belangrijkste. Je zou op de eerste dag van de maand naar je kantoor, fabriek of werkplaats kunnen gaan en gewoon doorgaan met wat er voor je ligt.

20% Om te plannen

Maar om echt succesvol te zijn, reserveren de slimste ondernemers zo’n 20% van hun tijd om de toekomst te plannen. Die mensen komen aan het begin van de maand aan het werk met een duidelijke reeks doelstellingen, zoals betere marketing, betere klantenservice, een oogje houden op hun concurrenten of betere systemen ontwikkelen binnen hun bedrijf.

Al deze dingen dragen bij aan een bedrijf dat soepel draait en dat betekent minder zorgen voor jou als eigenaar en onvermijdelijk een hogere winstgevendheid.

Dus, terwijl je nadenkt over hoe jouw bedrijf het deed in 2018, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wat is mijn plan voor het eerste kwartaal van 2019?
  • Hoe kan een duidelijk plan voor de komende 90 dagen mij helpen mijn winstgevendheid te verbeteren?

In december, maart, juni en september zijn er GrowthCLUB Planning workshops waar je in een inspirerende dag met andere  gelijkgestemde ondernemers een concreet actieplan maakt voor jouw bedrijf.

Neem contact op met een van onze business coaches voor deelname aan de eerstvolgende workshop of maak een afspraak voor een kosteloos planningsgesprek!

Partners

Partner Partner Partner Partner