Financiële vrijheid bereiken

Veel boeken zijn gewijd aan het onderwerp van schuld en geld. Het lijkt simpel genoeg: besteed niet meer dan je verdient.

Zoals je weet, is dit niet de realiteit. Soms is de persoon de schuldige: ze wilden die nieuwe, glanzende auto, of misschien voelden ze een onweerstaanbare drang om te gaan winkelen. Andere keren is het gewoon pech. Gezondheidsproblemen of onverwachte grote uitgaven kunnen ervoor zorgen dat meer geld uitgeeft dan gepland. Maar in de meeste gevallen is het bedrag van de schuld die mensen bezitten niet overnacht ontstaan: het sluipt er langzaam in.

Sommige onderzoekers verwijzen naar wat bekend staat als de ‘lifestyle creep’. Dit is de neiging van mensen om hun uitgaven geleidelijk te verhogen in combinatie met hun verdiensten. Wanneer hun inkomen daalt gaan hun uitgaven niet omlaag, vaak door het feit dat zij gewend zijn geworden aan hun schijnbaar hogere levensstandaard. Het is begrijpelijk dat mensen onverwachte kosten te hebben, maar omdat veel mensen hun geld niet op passende wijze beheren, worden ze gedwongen schulden te maken om deze onverwachte betalingen doen.

De volgende drie tips zijn enkele van de belangrijkste adviezen om jezelf schuldenvrij te maken en ervoor te zorgen dat je geen gevangene wordt van je financiën.

1) Bespaar 10% van je inkomen per maand

Dit wordt meestal genoemd als de ideale hoeveelheid om te sparen. Het is begrijpelijk dat sommige mensen zo weinig verdienen dat ze niet 10% van hun inkomen per maand opzij kunnen zetten. Maar zelfs als het maar 5% is, zal het in de loop van de tijd genoeg geld opleveren, zodat een onverwachte nood of kosten jou niet in financiële nood zullen storten.

Het doel om geld te sparen, is niet bedoeld als investering. De rentetarieven zijn zo laag dat je nauwelijks rendement krijgt door je geld op een spaarrekening te zetten. Zie het dus niet als een veilige investering maar meer als een buffer. Als je geld nodig hebt voor een onverwachte uitgave, dan is het beschikbaar.

2) Als je je in de schuld moet steken om het te kopen, kun je je het niet veroorloven

Het gaat hierbij niet om grote investeringen – zeer weinig mensen kunnen zich veroorloven om een ​​huis in contanten te kopen. Waar we naar verwijzen, zijn de kleinere dingen die niet essentieel zijn om te overleven. Als je die nieuwe tv wilt hebben, maar de enige manier die je je kan veroorloven, is dat het op jouw creditcard of krediet gaat, dan kun je je het niet echt veroorloven. Als je vaak uit eten gaat en hiervoor een doorlopend krediet moet aanspreken, dan besteed je geld dat je niet hebt. Het jaarlijkse rentepercentage van de creditcards en kredieten overschrijdt vaak de dubbele cijfers, waardoor de rente die je op die schuld betaalt, je op lange termijn meer kost.
Het is an sich niet slecht om met een creditcard te betalen, maar als je hem gebruikt, zorg er dan voor dat je binnen de gestelde termijn kunt betalen en geen beroep hoeft te doen op de kredietmogelijkheid. Met deze eenvoudige regel kun je in de toekomst veel onnodige aankopen vermijden.

3) Maak een budget en volg alles wat je besteedt

Voor veel individuen geldt de uitdrukking “uit het zicht, uit gedachten” vooral bij het uitgeven van geld. Het is makkelijker te besteden wanneer je dingen pint of met een creditcard betaalt, omdat je eigenlijk geen fysiek geld ziet wanneer je koopt. Vaak heb je niet in de gaten hoe al die kleine uitgaven bij elkaar optellen tot een groot bedrag. Twee keer uit eten, even een drankje halen of dat zakje drop bij het tankstation; het gaat ongemerkt en sneller dan je in de gaten hebt.
De beste manier om een grip te krijgen op wat je elke maand besteedt, is om je uitgaven nauwkeurig bij te houden.

Houd elke cent die je verdient bij, en noteer elke cent die je besteedt. Zelfs als het gaat om een reep van ​​99 Eurocent. Dit stelt je in staat om te meten wat je uitgeeft als percentage van jouw inkomen, en of je elke maand positief of negatief staat met je financiën.

Partners

Partner Partner Partner Partner