Gezonde balans tussen werk en leven

Eigenaar van een bedrijf zijn is niet gemakkelijk.

Overwerk en burn-out zijn twee veel voorkomende problemen van ondernemers, en het is niet moeilijk om te zien waarom.

Uit een enquête bleek dat meer dan de helft van de ondervraagde bedrijfseigenaren minstens 50 uur per week werkte. Ongeveer een kwart werkte meer dan 60 uur per week! Zulke werktijden zijn zelden vol te houden, en ondernemers raken in de loop van de tijd uitgeput van deze idiote werkweken. Je zult af en toe verhalen horen over mensen die 80+ uur per week kunnen werken en hun persoonlijke zaken ook goed op orde hebben, maar deze gevallen zijn zeer uitzonderingen op de regel.

Denk niet dat je zwak of lui bent om je moe te voelen. Onze lichamen zijn niet ontworpen om zoveel uren te werken gedurende een langdurige periode, en uiteindelijke uitputting is een volkomen normale reactie op lange perioden van werk. Als je voelt dat je die fase nadert, is het tijd om je balans tussen je werk en de rest van je leven opnieuw te evalueren.

Lange werkdagen maken is onderdeel van het ondernemerschap, maar dat betekent niet dat het je bestaan volledig moet domineren. Er zijn manieren om je werklast te verminderen terwijl je tegelijkertijd de tijd en moeite in het bedrijf steekt die nodig is voor succes. Door deze methoden te implementeren, blijft jouw fysieke en mentale gezondheid op de lange termijn behouden.
Hard werken is een bewonderenswaardige eigenschap, maar werken omwille van werk is zonde.

Hier volgen enkele manieren waarop je jouw werklast kunt verminderen en jouw persoonlijke tijd op een gezond niveau kunt brengen.

1) Delegeren

In het begin zul je niet kunnen delegeren. Voordat je iemand iets kunt leren, moet je eerst weten hoe je het zelf moet doen. Het is begrijpelijk dat je in de eerste paar maanden lange werkweken zult hebben, maar als je na drie jaar nog steeds 70 uur per week werkt, doe je iets verkeerd.

Goede ondernemers begrijpen de waarde van het inhuren van mensen die slimmer zijn dan zijzelf om het werk goed te doen. Een uitstekende manager en een goed opgeleid team kunnen wonderen doen voor je resultaten. Beter nog, een zeer getalenteerde manager kan zelfs manieren zien om het algehele productiviteitsniveau van jouw bedrijf te verhogen.

Je kunt het niet allemaal zelf doen. Dus doe dat ook niet. Als je jouw werknemers op de juiste manier traint en coacht, hoef je niet de taak van vier verschillende mensen uit te voeren.

2) Werk slimmer, niet harder

De wet van de afnemende meeropbrengst treft ondernemers bijzonder hard. Geloof de hype niet als iemand opschept over 80 uur per week “werken”. Als je hen zou volgen in hun dagelijks leven, zou je waarschijnlijk merken dat hun productiviteit buitengewoon laag is en dat ze veel niet-werkactiviteiten als werk classificeren. Als je aan een bureau zit, maar je doet niet veel, betekent dat nagenoeg niets, maar als je manieren vindt om meer werk te persen in de tijd die je hebt, hoef je niet zoveel uren in te zetten om dingen voor elkaar te krijgen. Als je oude software gebruikt, upgrade dan naar iets nieuwers. Als de indeling van jouw winkel of bedrijf inefficiënt is, wijzig deze dan. Als je bedrijf overstroomt met papierwerk, stroomlijn dit dan.

3) Manage zoveel als je nodig hebt, niet zoveel als je wil

Veel nieuwe supervisors en managers lopen tegen dit probleem aan, maar sommige bedrijfseigenaren hebben dit ook. Je bedrijf is je baby – je wil dat mensen het behandelen met dezelfde zorg en aandacht als waarmee jij dat doet!

Het probleem is dat sommige bedrijfseigenaren niet toestaan dat iemand doet waar hij of zij voor ingehuurd is. Als je denkt dat je de juiste beslissing hebt genomen om mensen aan te nemen, trek je dan terug en laat ze hun werk doen. Niet alleen zal het voor jou gemakkelijker zijn, maar je team zal je het ook minder kwalijk nemen. Dit betekent niet dat je de dingen niet in de gaten hoeft te houden, maar als je je team dagelijks gaat micro-managen, heb je het eigenlijk verpest. Of je nu overdreven controlerend bent of niet de juiste mensen hebt aangenomen, de fout komt nog altijd bij je terug.

Je zult nooit alles onder controle kunnen hebben. Als je leert om de kleine details los te laten, kun je je concentreren op de dingen die er echt toe doen.

Een business coach kan je helpen je grip op je tijd terug te krijgen en op de juiste manier te bedrijf te organiseren en te delegeren.
Maak nu een afspraak voor een kosteloos adviesgesprek.

Partners

Partner Partner Partner Partner