Hoe ‘verkoopbaar’ is jouw bedrijf?

De belangrijkste reden om een bedrijf te starten zou moeten zijn om het op een dag te verkopen, en de manier om écht rijk te worden is door bedrijven te kopen, op te bouwen en te verkopen. Over het algemeen bereik je geen grote rijkdom door slechts één bedrijf te bezittenje zult een paar keer een bedrijf moeten kopen, opbouwen en verkopen.

 

In het ideale geval is de enige keer dat je een bedrijf wilt behouden, wanneer je van plan bent een franchise of licentie te verlenen, maar dat is een heel ander geval, met andere overwegingen, processen en vereisten dan wat we hier bespreken.

Een goede strategie om te adopteren is om jouw eerste bedrijf vast te houden voor zijn passieve inkomen, terwijl je jouw volgende onderneming verwerft en opbouwt. Op dit punt moet jouw eerste bedrijf dusdanig goed op orde en winstgevend zijn dat het zonder jou ook succesvol kan draaien. Dit genereert een passief inkomen en verlicht de druk bij de verkoop, waardoor je de tijd kunt nemen om de juiste koper te vinden en te onderhandelen over de best mogelijke deal.

Het is belangrijk om te begrijpen dat je een goede onderhandelaar moet zijn als je het bedrijf zelf wilt verkopen. Je streeft ernaar om de best mogelijke prijs te krijgen en om dit te bereiken, moet het bedrijf zich op een punt bevinden waar de koper enkel maar naar binnen hoeft te gaan en te beginnen met handelen – alles moet al zijn opgezet en lopen als een trein. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de mogelijkheid om jouw onderneming te verkopen en op de prijs die kopers voor jouw bedrijf willen betalen. Deze aantal beïnvloedende factoren zijn als volgt: 

  

1. Een sterke consistente cashflow 

Eén van de belangrijkste factoren die van invloed is op de “verkoopbaarheid” van jouw bedrijf is het vermogen van het bedrijf om een sterke, consistente cashflow te genereren in combinatie met goede marges en idealiter een groot percentage terugkerende activiteiten (repeat business). 

2. Het bezit van activa 

Hier zal een potentiële kopende partij kijken welke activa eigendom zijn van het bedrijf, of het nu gaat om producten, octrooien, geregistreerde merken, investeringen, deelnemingen in andere bedrijven die ook deel uitmaken van de verkoop, evenals fysieke activa (roerend en onroerend). 

  3. De mensen, processen en systemen 

Elk bedrijf heeft systemen en goede mensen nodig om ervoor te zorgen dat je een “commerciële, winstgevende onderneming opbouwt – die ook zonder de eigenaar van het bedrijf draait.” 

  4. De schaalbaarheid” van het bedrijf 

De koper zal er altijd voor willen zorgen dat het bedrijf schaalbaar is, zodat hij na de aankoop van het bedrijf meer waarde uit het bedrijf kan halen. Als de schaalbaarheid niet wordt opgebouwd, kan dit ertoe leiden dat de koper extra inkomsten heeft gekocht en geen toekomstige hefboomwerking van de overname. 

  5. De cultuur van de organisatie 

Dit is een gebied dat vaak over het hoofd wordt gezien. Onderzoek zal je leren dat ongeveer 80% van de acquisities mislukt vanwege het onvermogen om de respectieve teams volledig te integreren in één samenhangende operationele eenheid. 

  

De sleutel om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf verkoopbaar is, is om vanaf het begin aan de bovenstaande vijf gebieden te werken en deze gebieden in de loop van de tijd te ontwikkelen.  

Te veel bedrijfseigenaren wachten tot ze het bedrijf willen verkopen voordat ze analyseren hoe ‘verkoopbaar’ hun bedrijf is. De realiteit is dat de meeste acquisities plaatsvinden op het moment dat je ze het minst verwacht, en daarom moet je jouw bedrijf vanaf het begin voorbereiden op de verkoop. Op die manier ben je beter voorbereid wanneer er een opwindend aanbod op je afkomt en kun je de verkoopprijs maximaliseren. 

Boek een gratis strategiesessie met een ActionCOACH of lees op onze blog meer over ActionCOACH en ondernemen.  

Partners

Partner Partner Partner Partner