Is jouw personeel gefocust op waar het bedrijf heen moet?

Het opstellen van duidelijke en zinvolle doelstellingen zal ervoor zorgen dat jouw werknemers constante en verwachte uitkomsten behalen.

De kans is groot dat jij mij een lijst met redelijk gedetailleerde informatie kan geven over wat iedere werknemer aan het eind van de dag gedaan moet hebben.

Maar, wat als ik je zou vragen wat het personeel aan het eind van de week, de maand of het jaar behaald moet hebben? Of beter nog, wat als ik dat aan het personeel zou vragen? Zouden zij enig idee hebben? De uitdaging voor bedrijfsleiders hier is om duidelijke en zinvolle verwachtingen op te stellen waarmee je ervoor zorgt dat het personeel consistent gefocust is op de door jouw gewenste uitkomsten.

Veel ondernemers gaan ervan uit dat zij zich hier geen zorgen over hoeven te maken, aangezien hun personeel wel weet wat er van ze verwacht wordt. Helaas is dit in de meeste gevallen niet waar. Ondanks het feit dat de meeste werknemers een goed begrip hebben van wat hun tactische taken zijn die zij iedere dag moeten voltooien, hebben zij vaak moeite om de volgende vragen te beantwoorden:

 • Wat is de richting van jouw afdeling en die van het bedrijf?
 • Hoe beïnvloeden jouw dagelijkse taken deze richting?
 • Op welke gebieden ben je vakkundig en hoe helpt dit het bedrijf om zijn doelstellingen te behalen?
 • Op welke gebieden moet je verbeteren en hoe zouden deze verbeteringen het bedrijf helpen om hun doelstellingen te bereiken?
 • Wat is jouw toekomst binnen dit bedrijf?

Veel ondernemers kijken naar deze vragen en denken, “Wat maakt het uit of zij onze richting begrijpen, zorg er gewoon voor dat het werk afkomt!”. Deze denkwijze is onjuist om twee redenen.

Ten eerste, wanneer het personeel de bovenstaande vragen niet kan beantwoorden, zullen zijn minder goed in staat zijn om uitdagingen effectief en zelfstandig op te lossen. (Waarom is het belangrijk dat ik leer hoe ik met klachten van klanten kan omgaan? Ik laat de baas dit wel oplossen.) In plaats van het focussen op het doen groeien van het bedrijf, zijn veel managers te druk met het adresseren van routine problemen (micromanagement).

Ten tweede, wanneer de werknemers niet door hebben hoe belangrijk hun werk is voor het succes van het bedrijf, is het veel moeilijker voor hen om een beetje extra moeite in hun werk te stoppen. Managers met dit probleem zullen zichzelf vaak zien smeken of werknemers alsjeblieft tot 17.30 uur willen blijven, lunch willen overslaan of even een paar uur willen werken op zaterdag. Voordat je zegt, ‘Zij komen op zaterdag of anders ontsla ik ze’, vergeet niet hoeveel geld het kost om een nieuwe werknemer te rekruteren en te trainen.

Dus, hoe adresseer je dit probleem? Ik raad de volgende stappen aan:

 1. Stel duidelijke, zinvolle en simpele doelstellingen op.
  Een krachtige set van doelstellingen vereist de input van het gehele team en zal hun eigen persoonlijke en professionele aspiraties reflecteren. Daarnaast moeten deze doelstellingen ook duidelijk en simpel zijn zodat ze onthouden kunnen worden en op de achterkant van een visitekaartje passen.
 2. Creëer een persoonlijke ‘functiecontract’ met iedere werknemer. Dit proces (en document) moet op het volgende gefocust zijn:
  – Gedetailleerde uitleg van hun reguliere taken.
  – Samenvatting van hoe hun positie het bedrijf helpt bij het behalen van doelstellingen.
  – Lijst met verwachte vaardigheden die ontwikkelt/verbetert moeten worden en waarom deze verbeteringen het bedrijf zouden helpen bij het          behalen van doelstellingen.
  – Overeenstemming over individuele beloningen voor als het bedrijf bepaalde doelstellingen behaald (stimulans voor de te behalen prestatie).
 3. Versterk, herinner en herzie.
  Eén van de grootste fouten die bedrijven maken, is dat ze een map vol zinvolle verwachtingen samenstellen en maar eens per jaar hiernaar verwijzen. Je moet het personeel betrokken en gemotiveerd houden. Zig Ziglar verwoordde dit het beste: “Mensen zeggen vaak dat motivatie niet blijvend is. Maar ook het nemen van een douche is dat niet, daarom raden we aan om het dagelijks te doen.” Hier volgen een aantal snelle tips om iedereen gefocust te houden:
  – Zorg dat je doelstellingen overal te zien zijn!
  – Zet tijd op zij (minimaal maandelijks) om individuele gesprekken met het team te hebben over hoe hun activiteiten jouw doelstelling
  beïnvloeden.
  – Voorzie het team op reguliere basis van updates over de voortgang (minimaal maandelijks) en plaats deze progressie naast de doelstellingen.Dit zal zonder twijfel meer tijd en moeite kosten, maar de voordelen van een geïnspireerd team dat glashelder heeft wat hun persoonlijke en groepsverwachtingen zijn, zijn enorm waardevol!

Hulp nodig met je team? Wij kunnen je helpen. Neem contact op met een van onze coaches.

Partners

Partner Partner Partner Partner