Jezelf verantwoordelijk houden voor jouw doelen

Het is gemakkelijk om doelen voor jezelf te stellen. Deze ook echt volhouden is vaak wat lastiger.

Dit is de reden waarom sportscholen die begin januari vol zitten met mensen begin maart half leeg zijn. Het blijkt dat het veel gemakkelijker is om te zeggen dat je 15 kilo wilt afvallen dan om het écht te doen.

Een doel hebben is ongelooflijk belangrijk, dat staat buiten kijf.
Zonder een bepaald doel is er niets om naartoe te werken en geen motivatie om daar te komen.

Problemen beginnen zich pas op te werpen als je het idee van een doel bedenkt, maar je geen echte intentie hebt om daar te komen. Het is één ding om te zeggen dat je iets wilt doen, maar een ander ding om het echt te doen.

‘Zonder een bepaald doel is er niets om naartoe te werken en geen motivatie om daar te komen’

Het gegeven van doelen stellen en je er niet aan houden is gemeengoed. De beste manier om te voorkomen dat jij een van de velen bent waar dit ook voor geldt is jezelf verantwoordelijk te maken.

Zeggen dat je iets wilt doen, is niet goed genoeg. Je moet aan dat doel herinnerd worden, en gepusht en gemotiveerd  om het te bereiken, zelfs als je het wilt opgeven. Dat kost een beetje extra werk van jouw kant, maar het verschil in succes is er een van dag en nacht.

De volgende methoden zijn enkele van de meest effectieve (en beproefde) methoden om jouw eigen verantwoordelijkheid voor jouw gestelde doelen te vergroten.

1) Schrijf het op

Hoe eenvoudig dit proces ook is, het effect van iets opschrijven op zowel jouw geheugen als jouw inzet is aanzienlijk. Het wordt verondersteld te helpen met het onthouden, en door je doelen te beschrijven zet je dat wat je wilt bereiken om in iets tastbaars.

Mensen die hun doelen neerschrijven, plaatsen hun geschreven plan vaak op een plek waar ze het regelmatig zullen zien. Dit maakt dat ze routinematig worden herinnerd aan wat het is dat ze van plan zijn te doen. Als ze niet werken aan dat doel, zullen ze daaraan herinnerd worden.

2) Werk een actieplan uit om het mogelijk te maken

Het stellen van doelen voor jezelf is slechts de eerste stap. Je moet weten hoe je dat idee gaat realiseren. Daarom is het schrijven van een stappenplan zo nuttig.

Niet alle doelen zijn volledig realistisch, terwijl andere misschien meer werk en moeite vergen dan je aanvankelijk had verwacht.

Als je iets probeert te bereiken dat nogal optimistisch lijkt, is het dat waarschijnlijk ook. Dat wil niet zeggen dat je dat doel niet kunt bereiken, maar als je verwacht dat het proces eenvoudiger zal zijn dan het is, kan het zijn dat je heel snel ontmoedigd raakt.

Dit geldt vooral als je doelen stelt in een bedrijf. Als je jouw jaaromzet volgend jaar met 50% wilt verhogen, moet je een concreet actieplan hebben. Gewoon “harder werken” zal dat niet laten gebeuren.

Pak een stuk papier, identificeer de dingen waaraan je moet werken en bedenk een manier om deze problemen op te lossen. Dit heeft ook tot gevolg dat je meer betrokken bent met jouw doel. Je zult er een behoorlijke hoeveelheid tijd en geld in hebben gestoken om het te laten gebeuren, wat ervoor zorgt dat ook je werkelijk de eindstreep wilt gaan halen.

3) Doe het samen

Het is erg moeilijk om jezelf verantwoordelijk te houden. Je hebt nooit iemand die je in de gaten houdt, en je hoort nooit iemand je inspanningen valideren of advies geven over hoe je het beter kunt doen.

Dit is de reden waarom het delen van een doel met een andere persoon een ongelooflijk krachtige motivator kan zijn. In plaats van alleen naar de sportschool te gaan, ga met een groep mensen. In plaats van tijd vrij te maken om alleen te studeren, ga met een paar gelijkgestemde studenten. Het hebben van een ondersteunende groep mensen die allemaal hetzelfde doel proberen te bereiken, zal je motiveren en verantwoordelijk houden.

Een goede business coach zal ook deze rol vervullen.

Partners

Partner Partner Partner Partner