Kernelementen in het succesverhaal van elke MKB-onderneming

De droom

Het is de droom van de meeste ondernemers om te horen dat hun bedrijf de “next big thing” is geworden in de ogen van hun klanten. Voor veel ondernemers is dit de enige drijvende kracht achter alles wat ze doen. Alle lange werkweken, slapeloze nachten, dagen vol stress en pijnlijke besluitvormingsprocessen zijn nodig om hun droom werkelijkheid te laten worden.

De realiteit

Helaas werkt de realiteit meestal niet zo. Om je eigen MKB-succesverhaal te creëren, moet je er veel moeite, tijd, hard werken en toewijding in stoppen. Je moet echter zoveel meer doen dan dat.

Een veelvoorkomend element in succesverhalen van MKB-ondernemingen is dat de eigenaren meer hebben gedaan dan alleen maar lange werkweken. Er zijn sleutelelementen die een zeer belangrijke rol spelen in het worden van succesverhaal en je zou jezelf een slechte dienst bewijzen door ze te negeren.

Deze sleutelelementen helpen om zowel jouw eigen professionele als persoonlijke transformatie te realiseren. Deze transformaties zijn een cruciaal onderdeel om een succesverhaal te worden, omdat de wereld om je heen in een razend tempo evolueert en verandert.

De succeselementen

Er zijn verschillende gemeenschappelijke elementen achter elk succesverhaal van een klein bedrijf. Enkele van de belangrijkste zijn de volgende:

 • Voor elke klant en klant relevant en professioneel blijven.
 • Proactieve aanpak van een probleem. Start een oplossing – wacht niet alleen op een probleem dat jou overkomt.
 • Zorgen voor anderen. Dit zal maken dat anderen ook voor jou willen zorgen. In de zakelijke wereld is het belangrijk om zorg te dragen voor zowel jouw partners als je collega’s.
 • Een geweldige persoonlijkheid hebben. De manier waarop je jezelf gedraagt, kan het verschil maken met bij je klanten – het bezit van charme, charisma, humor en een gevoel van ernst zijn erg belangrijk.
 • Sociaal zijn. Hoe meer je met anderen omgaat, hoe meer jouw bedrijf er in de nabije toekomst van zal profiteren. Het is belangrijk om voortdurend nieuwe contacten en vrienden te maken.
 • Altijd authentiek zijn. Lieg niet of speel niet vals om je weg naar de top te bereiken – het duurt niet lang voordat een leugen de reden is achter je val.
 • Nooit je hele focus leggen op de verkoop van het product. Succesvolle ondernemers richten zich op het bedienen en voorzien van hun klanten en kopers in wat ze willen en wat ze nodig hebben.
 • Nooit opgeven, hoe zwaar de tijden ook zijn voor jou en jouw bedrijf. Tegenspoed is een altijd aanwezig onderdeel van het ondernemer zijn. Zelfs de meest succesvolle ondernemers hebben op enig moment in hun leven minstens één grote crisis doorgemaakt.
 • Het bezitten van een ijzeren wil en vastberadenheid. Dit kan een geweldig effect hebben op de resultaten van jouw bedrijf in moeilijke tijden.
 • Erkennen en accepteren dat verandering een deel van het leven is. Blijf niet hangen in het verleden. Kijk altijd naar de toekomst en laat nooit na om te na te denken over hoe jouw huidige acties jou en jouw bedrijf tien jaar later zullen beïnvloeden.
 • Probeer het niet alleen te doen. Twee (of meer) weten meer dan één. De meest succesvolle ondernemers laten zich bijstaan door coaches en mentoren en hebben een open houding om te leren.

Is het jouw ambitie om ‘the next big thing’ te worden – of wil je gewoon meer succes met je bedrijf?
Maak een afspraak voor een kosteloos strategiegesprek.

Partners

Partner Partner Partner Partner