Kortetermijndenken • ActionCOACH

Kortetermijndenken

Behoefte en willen boven geduld en aspiratie

Dit patroon van denken komen wij bij ondernemers maar al te vaak tegen. Wat is kortetermijndenken? Bezit je creditcards of de mogelijkheid om rood te staan? Of misschien heb je zelfs een rekening courant bij de bank?
Deze zullen je allemaal lokken en het denken op korte termijn aanmoedigen. Het geeft je het vermogen om buiten je middelen te leven. Om dingen te hebben die je niet kunt betalen en daarom gebruik je een tegoed om ze te kopen. Dit is kortetermijndenken, dit is behoefte en wil boven geduld en aspiratie.

Ik weet zeker dat je je kunt vereenzelvigen met het verlangen naar iets dat je op dit moment echt niet kunt betalen.
Als je niet de toewijding of het geduld hebt om te wachten – terwijl je rijkdom creëert- tot het punt dat het betaalbaar is, is het alleen maar een slechte manier om een slechte schuld te creëren. Als je niet oppast is het bijna verslavend als je eenmaal hebt gezien hoe gemakkelijk het is om andermans geld te gebruiken voor spullen.

Je loopt een winkel binnen en besluit dat je de allernieuwste smartphone wil hebben, en niet alleen dat, ook alle extra’s die daarbij horen. In minder dan een uur en met een besparing van 150 euro, en enkel zwaaien met je creditcard loop je de winkel uit. Of nog makkelijker, met een muisklik op de knop ‘koop’ met als betaalwijze op rekening of met creditcard.
Vervolgens stap je nog even een kledingzaak binnen en doe je dat nog een keer. Tegen het einde van de dag heb je meer dan 1000 euro aan schulden opgebouwd en je voelt je geweldig. Als je niet uitkijkt kan dit zo doorgaan en loop je het risico enorme schulden op te bouwen. En als je je dan ook niet aan je aflossingsplan houdt kan het helemaal uit de hand lopen…

Wat is de belangrijkste oorzaak?

Simpel gezegd; de behoefte aan zelfbevrediging die het wint van geduld. Dit zien we té vaak in coaching. Er is weinig aandacht voor het langetermijnspel, waarbij de uitkomst resulteert in duurzaamheid en consistentie. Het spel dat uiteindelijk het niveau van inkomen oplevert, waar je kunt genieten van veel meer van de dingen waarvan je droomt.

De reden waarom zovelen er niet in slagen hun dromen te realiseren, en zich ongelukkig voelen als ze zien dat het hen nooit zal lukken, is hun behoefte om op dit moment tevreden te zijn. Een snelle ‘shot’ van bevrediging en alles komt weer goed. Laten we het vandaag onder ogen zien, het is nog nooit zo eenvoudig geweest voor mensen om toe te geven aan hun kortetermijnbehoeften en dit helaas te blijven doen.

In zaken is het hetzelfde. Ondernemers die hun geld uitgeven aan spullen die geen waarde toevoegen aan het bedrijf, geen rendement opleveren en alleen de winst opslokken. Er zijn mensen die hun hoofd in het zand steken en geld opnemen, dividenden en contanten uit hun bedrijven halen. Zonder enig idee van het effect ervan, alleen maar omdat ze een goede dag hadden. Het is allemaal kortetermijndenken. Als dit onopgelost blijft, zal dit uiteindelijk resulteren in de ondergang van een bedrijf en het tegenovergestelde van een gevoel van bevrediging opleveren.

Haast

Het andere aspect in aanvulling drang van kortetermijnbevrediging is de haast om daar te komen. Laten we duidelijk zijn, het bereiken van je droom en je lange termijnvisie zullen tijd vergen. Dat kan 5 jaar of misschien een decennium zijn. Het geduld hebben is een sleutel tot succes. Je moet comfortabel zijn met het denken op de lange termijn. Kortetermijndenken zal je oordeel vertroebelen.

Het is minder waarschijnlijk dat je jouw inkomsten en de ingehouden winst weer investeert in de langetermijngroei; je zult het waarschijnlijk aan dingen uitgeven! Je zult je minder snel concentreren op wat de levenslange waarde (‘life time value’) van je prospects met zich mee zal brengen. In plaats daarvan zul je kansen mislopen, omdat je op zoek bent naar de voldoening op korte termijn van het aanbieden van jouw producten of diensten NU. Er zijn en zullen gelegenheden zijn waarbij je waarschijnlijk zal verliezen bij je eerste verkoop, wat ok is, zolang je hebt gekeken naar de waarde op lange termijn die je zou kunnen hebben van een langere relatie.

De Offensieve Mind Set

Zoals we kunnen zien, zijn er gevaren verbonden aan kortetermijndenken. Je moet een duidelijke focus hebben op de resultaten op de lange termijn. Een visie houdt altijd de duidelijkheid van waar je naartoe gaat stevig verankerd in je geest. De uitdaging hier is je hersenen te trainen om de behoefte aan bevrediging op de korte termijn te verwerpen.

Zonder een lange termijnplan zul je dit lastig vinden en moeilijk kunnen volhouden. De uitvoering ervan en de consistentie in de acties zijn de echte sleutel tot langetermijndenken. Te veel focus IN het bedrijf en geen enkele OP het bedrijf en je zult uit het oog verliezen waar je naartoe gaat, niet in staat om het ‘door de bomen het bos’ te zien.

Dus, naast het plan is het hebben van duidelijke doelstellingen nodig. En een niveau van verantwoording in het bedrijf, met collega-directeuren, een coach of je accountant. Als je kampt met een slechte persoonlijke discipline, stel dan iemand aan om je aansprakelijk te houden. Onthoud dat dit gaat om het behalen van duurzaam succes op lange termijn – in het bedrijfsleven én in het leven.

Hulp

Een ActionCOACH kan je bijstaan bij het formuleren van je visie en langetermijndoelen. Samen met jou ontwikkelen we een actieplan en we houden je verantwoordelijk bij de uitvoering. Ook werken we aan het ontwikkelen van nieuwe disciplines en een succes mind set.
Wil je ervaren hoe dit voor jou kan werken? Maak dan een afspraak met een van onze coaches

Partners

Partner Partner Partner Partner