Public Relations: Onmisbaar in jouw marketing

Public Relations: Een noodzakelijke tool in jouw marketing

Public Relations, in zijn meest elementaire en simplistische definitie, is een vorm van communicatie die zich erop richt een gunstig imago (van iets of iemand) te vormen bij een breed publiek. Het is een belangrijk facet van elke marketingstrategie en is jammer genoeg ook een van de minst toegepaste en begrepen.

Wat is Public Relations dus?

Wel, het is in feite een poging om het publiek of bepaalde doelgroep op de een of andere manier te beïnvloeden. Dit zou kunnen betekenen het opstellen van een persbericht, het pitchen van media of media-aandacht verwerven voor bijvoorbeeld een evenement.
De sleutel tot een effectieve PR-campagne is inzicht krijgen in wat WEL een verhaal is en wat geen verhaal is. Dit kan best lastig zijn als je geen ervaring hebt met het werken met de media.

Richtlijnen

Hier zijn een paar richtlijnen die, als ze worden opgevolgd, je kunnen helpen beter te navigeren in deze troebele wateren.

Ten eerste, bekijk potentiële verhalen vanuit het oogpunt van de consument. Dit maakt het makkelijker om te identificeren welke media mogelijk geïnteresseerd zijn in het verhaal. Nieuwswaarde heeft vaak te maken zaken als actualiteit, belangrijkheid, bijzonderheid of exclusiviteit, bekendheid, maatschappelijk belang, emotie, de juiste timing of een combinatie van meerdere van deze elementen tegelijk. Nabijheid is zeker voor MKB-bedrijven van belang. Het is vaak dan ook gemakkelijker om aandacht te werven in de lokale of regionale media. De landelijke media pikken het dan soms weer op van de lokale media.

Ten tweede, onthoud dat journalisten mensen zijn. Als je een evenement of een tip hebt die een antwoord geeft op bestaande (branche)problemen, zullen ze waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in het horen van hoe het hun ‘werkterrein’ beïnvloedt. Probeer het ook altijd onder de aandacht te brengen van de specifieke journalist die zich met dat werkterrein bezighoudt.

Onthoud tenslotte dat Public Relations gaat over het opbouwen van relaties met media. Als je een verslaggever pitcht en deze ervoor kiest om je verhaal niet te behandelen, leg je daar dan na een poging niet bij neer. Blijf naar ze toe te gaan met geweldige ideeën verhalen en je zult jezelf neerzetten als de expert die ze kunnen benaderen voor toekomstige verhalen.

Jouw doelgroep

PR faciliteert ook branding op een manier die met advertenties niet mogelijk is. Consumenten vertrouwen vaak meer op wat ze in traditionele mediakanalen lezen of zien dan op een advertentie, omdat het afkomstig is van een derde partij, en wat ze wordt verteld of verkocht, is doorgelicht.

Het is van vitaal belang om je doelgroep te definiëren in jouw PR-inspanningen.

Definieer eerst de doelgroep en sub-segmenten. Doe je onderzoek en je huiswerk en bouw je ‘pitch’ op. Dit is een duidelijk omschreven verhaalidee waarover jíj wilt dat ze rapporteren. Benader hiermee de juiste verslaggevers en mediaredacties die zich richten op jouw doelgroep.

 

Partners

Partner Partner Partner Partner