Red jezelf van het spook van afleiding

Het maakt niet uit wie je bent of welke positie je hebt in het bedrijf, we zijn allemaal onderhevig aan een constante stroom van potentiĆ«le afleidingen terwijl we aan het werk zijn. Sommige zullen misschien kort zijn, en van andere schrik je als het ware wakker, en vraag je jezelf af: “Waar is de dag heengegaan!” Het probleem is dat we allemaal een bepaalde, gelimiteerde, hoeveelheid tijd per dag hebben om te bereiken wat echt van belang is.

Als je eigenaar bent van een MKB-bedrijf, is jouw tijd kostbaar en die kleine afleidingen kunnen een enorme impact hebben op je inkomen en je kansen op succes op lange termijn.
De meest voorkomende afleidingen zijn meestal telefoongesprekken, e-mails, vergaderingen, verhalen van (te) spraakzame collega’s en het tijdrovende zwarte gat, het internet. Hoe kunnen we deze afleidingen vermijden en zorgen voor een hoge productiviteit, zonder onszelf elke dag van 8 tot 5 in een hok op te sluiten?

Begin met het maken van vaste planningen en agenda’s, zelfdiscipline, strikte regels en motivatiestimulansen.

Vaste Planning en Agenda

Maak een standaardschema voor jezelf dat elke week wordt toegepast en voeg vervolgens de variabele items toe die de rest van je tijd invullen. Het vastleggen van een routine is een geweldige manier om gewoontes te creƫren en dat is wat je nodig hebt om je focus te verbeteren.

Indien mogelijk, begin elke dag met bewegen, introspectie en meditatie over de dag en wie je moet zijn om er doorheen te komen. Oefening zorgt ervoor dat het bloed gaat stromen, geeft je een goed humeur en verbetert de focus en energie. Met introspectie en meditatie kun je je concentreren op de komende dag en helder nadenken over wat er nodig is om het meeste succes te hebben en de mensen om je heen het beste te betrekken.

Vergaderingen, zowel intern als extern, moeten een duidelijke agenda hebben. Laat mensen die je van plan bent te spreken weten wat het doel van de vergadering is, welke onderwerpen behandeld moeten worden en wat de verwachte begin- en eindtijden zijn. Op die manier weet iedereen wat te verwachten, komt men vaker voorbereid en kan men er rekening mee houden en er vanuit gaan dat de vergadering zal eindigen zoals vermeld, zodat zij zelf ook op hun eigen schema kunnen blijven.

Zelfdiscipline

Dit is een lastig punt voor sommige mensen. Vaak zijn wij zelf onze ergste vijand, vooral wanneer we worden geconfronteerd met een taak die we niet leuk vinden. Je kunt dit verhelpen door dingen die je niet graag doet, vroeg in de dag te plannen.

Zorg dat ze af zijn, zodat je kunt doorgaan met de dingen waar je van geniet en de dag dus goed kunt afsluiten. Schakel storende pieptonen en trillingen van je telefoon en computer uit. De meeste oproepen zijn onbelangrijk en kunnen naar de voicemail gaan.

Laat mensen weten dat je slechts twee of drie keer per dag je e-mail en voicemail checkt, en zorg ervoor dat ze een bericht achterlaten of een SMS of Whatsapp sturen als je ze terug wilt bellen.

Plan het moment van e-mails en voicemail controleren in jouw standaardschema zodat je op de goede weg kunt blijven. En blijf bovenal uit de buurt van de sociale media!

Geef elke dag prioriteit aan jouw werk zodat het werk met hoge prioriteit het eerst wordt uitgevoerd en de optionele items tot later wachten. Op die manier worden de belangrijke items nog steeds voltooid als jouw tijdlijn verschuift. Houd een notitieblok bij om nieuwe items te noteren die later in het schema moeten worden opgenomen.

Absoluut niet te verbreken regels

Als je een bijzonder sociaal persoon bent, moet je jezelf elke dag een beperking opleggen tot hoeveel tijd je kunt besteden aan het praten over niet-productieve onderwerpen. Als de tijd die je spendeert niet bijdraagt aan jouw winst, verlies je geld.

Lunch nooit alleen. Zoek mensen om een lunch mee te nuttigen die meer kunnen toevoegen aan jouw inkomsten. Neem een medewerker mee die een boost nodig heeft of een vertrouwelijk gesprek buiten het werk. Gebruik de tijd om een goede verstandhouding op te bouwen, relaties te verbeteren en productief te zijn terwijl je energie opdoet.

Blijf weg van het internet! Het zuigt de meeste mensen op en resulteert in enorme hoeveelheden verloren tijd. Of log in en log uit, en red jezelf.

Als je het kunt delegeren, doe dat dan: Als je het niet zou moeten doen, het niet kan of wil doen, delegeer het, tenzij JIJ het moet doen, het zou moeten doen, de enige bent die het kan doen of het gewoon graag doet en je je die tijd kunt veroorloven. Als het jouw tijd of het uurloon wat je jezelf zou moeten betalen niet waard is, dan zal het waarschijnlijk aan iemand anders moeten worden gedelegeerd, zodat jij je tijd kunt besteden aan activiteiten die het bedrijf verbeteren en laten groeien.

Neem een Business Coach of mentor om meer te bereiken. Coaches helpen eigenaren en leidinggevenden hun groei te versnellen in een tempo dat ze alleen nooit zouden kunnen bereiken. Tegenwoordig zijn coaches een absolute noodzaak, geen luxe. Meer dan 70% van alle Fortune 500-bedrijven en 100% van alle professionele sportteams hebben coaches, dus waarom jij niet?

Motivatiestimulansen

Stel jezelf een groot persoonlijk doel of een belangrijk zakelijk doel waar je hard aan moet werken om het in de komende 12 maanden te bereiken. Plak nu stickers en plakbriefjes op je computer, je badkamerspiegel, en alle andere plekken waar je terechtkomt als je afgeleid bent, en schrijf daarop: “Is dit het waard, als het leidt tot het missen van mijn doel?”.

Zorg ervoor dat je de tijd neemt om overwinningen en prestaties te vieren. Het is belangrijk om hoge prestaties te herkennen. We moeten de tijd nemen om onszelf en onze teams af en toe een schouderklopje te geven.

Een constante staat van alertheid en stress moet periodiek worden doorbroken, zodat we kunnen ontspannen, opladen, opnieuw focussen en de voortgang en waarde van onze plannen kunnen beoordelen.

Neem tenslotte aan het einde van elke werkdag de voorbereidingen voor de volgende dag door. Leg papieren en materialen die je ‘s ochtends nodig hebt klaar. Bekijk het schema van de volgende dag en begrijp wat er morgen aankomt.

Bel of e-mail mensen die je morgen ontmoet om hen te herinneren aan de vergadering en alles wat ze mogelijk moeten doen of doen om dit zo productief mogelijk te maken. Stel jezelf in op een succesvolle dag van morgen en ga dan naar huis, ontspan, kom tot rust, stop met werken en vind tijd voor balans in je leven.

Maak van jouw bedrijf een middel voor het leven dat je wilt en niet andersom. Ga door met verbeteren, wees de verandering die je wilt zien in jouw bedrijf.

Partners

Partner Partner Partner Partner