Team begint met vertrouwen 

Voordat je een effectief en productief team kunt opbouwen, moet je vertrouwen binnen je organisatie opbouwen, van hoog tot laag. Er is in het huidige ondernemingsklimaat geen plaats voor verborgen agenda’s of een geheimzinnige sfeer. Vertrouwen is kwetsbaar en het is moeilijk om een stevige basis binnen een organisatie op te bouwen als het leiderschap niet consequent is. 

“Managers beseffen vaak niet dat ze hun eigen leiderschapsproblemen creëren” (Ryan, 2018).

Inconsistentie en grillig gedrag leiden tot de erosie van vertrouwen in elk bedrijf. Vertrouwen wordt ook niet automatisch gegeven en vaak ingehouden tot acties van leiders een cultuur weerspiegelen die vertrouwen uitdraagt. Om ervoor te zorgen dat vertrouwen organisch ontstaat, moeten de leiders van de organisatie een paar heel specifieke dingen doen om vertrouwen te winnen op elk niveau van de onderneming. 

De tien stappen van Ryan

Ryan zegt in haar Forbes artikel “Ten Ways To Build Trust On Your Team : “Jij en je collega managers moeten misschien uit je comfortzone stappen om deze veranderingen door te voeren. Misschien moet je alleen al uit je comfortzone stappen om voor te stellen deze veranderingen door te voeren!”  

 1. Praat- Open dialoog en frequente communicatie moeten deel uitmaken van je dagelijkse rituelen. Dagelijkse bijeenkomsten stellen je team in staat op de hoogte te blijven van wat er in de organisatie gebeurt en geven hen de mogelijkheid een bijdrage te leveren.
   
 2. Stop met beschuldigen – Fouten maken gebeurt, omarm mislukking als een positief punt. Gebruik fouten om je te helpen een nieuwe koers uit te zetten. Innovatie wordt vaak aangewakkerd door mislukkingen, en soms moet je buiten het kader en buiten comfortzones werken om oplossingen te vinden.
   
 3. Wees duidelijk – Je Handboek en je Beleidsregels moeten bijgewerkt worden en regelmatig gedeeld worden. Deze beleidslijnen moeten op elk niveau van de organisatie consequent en eerlijk gebruikt worden.
   
 4. Wees zichtbaar – Leiders moeten beschikbaar en zichtbaar zijn voor hun teams. Leiders die toegankelijk zijn kunnen teamleden helpen obstakels sneller te overwinnen.
   
 5. Waardeer mensen – Je moet laten zien dat je teamleden echte mensen zijn met echte problemen die hen in en buiten het werk beïnvloeden. Toon empathie en toon menselijkheid in de omgang met je team.
   
 6. Modelgedrag – Leiders moeten de daad bij het woord voegen. Het is niet een ‘Doe wat ik zeg, niet wat ik doe’ mentaliteit. Als je vertrouwen wilt, moet je het gedrag van een betrouwbaar persoon laten zien.
   
 7. Eigen fouten – Niemand is perfect en het erkennen van je fouten, hoe onbeduidend ook, getuigt van vertrouwen. Open en eerlijk zijn tegen je team over je fouten of een fout van het bedrijf is veel beter dan proberen het te verdoezelen.
   
 8. Neem een menselijke stem aan – Ga persoonlijk en direct met je team om, maar vermijd jargon, preken en het citeren van beleidslijnen in plaats van actief te luisteren en te communiceren op een natuurlijke maar professionele manier. Niet elk gesprek hoeft formeel en droog te zijn.
   
 9. Check-in – Voer check-ins uit en neem regelmatig een ‘temperatuur’ op van je team. Vraag hen hoe het met hen gaat en hoe je de omgeving positiever kunt maken. Geef je team de kans om gehoord te worden zonder oordeel of vergelding.
   
 10. Wees eerlijk – Wees transparant en sta open voor feedback. Integriteit tonen is van het grootste belang als je wilt dat je medewerkers je vertrouwen. 

Vertrouwen opbouwen is niet gemakkelijk en een groot personeelsverloop maakt dat het moeilijk is om het fundament dat je opbouwt stevig te houden. Nieuwe medewerkers vinden is ook een uitdaging en je moet ervoor zorgen dat het cultuurklimaat in je organisatie zichtbaar en stevig is.  

Bekrachtig je cultuur van ‘vertrouwen’ op elk niveau van het wervingsproces. Doe wat je predikt en communiceer je belangrijkste cultuurpunten aan nieuwe kandidaten. Deze transparante cultuur zal op je klanten en cliënten overslaan. 

Werken met een professionele en gecertificeerde ActionCOACH kan je helpen een stevige bedrijfscultuur en -omgeving te ontwikkelen om krachtige teams op te bouwen en te behouden die je helpen je bedrijf te runnen. 

Om in contact te komen met een ActionCOACH bij jou in de buurt, ga je naar actioncoachnl.com. Wij garanderen resultaten en de eerste coachingsessie is voor onze rekening. 

Partners

Partner Partner Partner Partner