Wat is Franchising? 

Wat is franchising en wat kan het voor je doen? 

Aansluiten bij een franchiseformule is vaak niet de eerste gedachte die mensen hebben als ze voor zichzelf willen beginnen. Voor sommige mensen is de enige reden waarom ze niet overwegen zich aan te sluiten bij een franchise, dat ze niet eens weten dat er een één bestaat die doet waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden! 

Een kort overzicht van hoe franchising werkt

Eenvoudig gezegd is franchising een relatie tussen twee partijen – een franchisegever die eigenaar is van het merk en het bedrijfssysteem, en franchisenemers die in hun plaatselijke omgeving een kopie van dat bedrijf runnen. Dit biedt mensen de gelegenheid om met een beproefd bedrijfsmodel en kant-en-klare systemen voor zichzelf aan de slag te gaan. Niet alleen omdat ze toegang hebben tot training om ze opgang te helpen, maar ook omdat ze gedurende de hele looptijd van die relatie met de franchisegever ondersteuning krijgen.  

Een bewezen business model… 

Uit onderzoek van De Nationale Franchise Gids blijkt dat de franchisesector in Nederland voor het tiende achtereenvolgende jaar in omvang is toegenomen. In 2019 realiseerden de franchisevestigingen gezamenlijk een omzet van 32,6 miljard euro, oftewel een groei van 3,06%. 

Door de grote diversiteit van franchise is er in het totaal een vrij stabiel beeld in aantallen formules, medewerkers en omzet in 2020. Uit eerdere jaren met economische tegenwind is gebleken dat franchise ondernemingen zich vaak als eerste herstellen als het economisch klimaat weer beter wordt. Franchise is een bewezen en krachtig samenwerkingsmodel waarbij de schaalvoordelen en de deskundigheid die de franchisegever biedt wordt gecombineerd met lokaal ondernemerschap. (bron: NFV) 

Volgens het vertegenwoordigend orgaan in België, de Belgische Franchise Federatie (BFF), is er de laatste jaren een groei-ontwikkeling in franchise ingezet. Een groei die bovendien versnelt. 

De reden voor deze voortdurende groei is een lager risico om investeringen mis te lopen of de zaak te laten mislukken dan wanneer je voor jezelf begint.  

Ondersteuning en schaalvoordelen voor succes 

Een voordeel van franchiseondernemingen die het succes van franchisenemers bevordert, is het vermogen om zich aan te passen en veel sneller op de vraag in te spelen dan zelfstandige ondernemingen. Dit komt door meer steun via het franchisenetwerk, de mogelijkheid om sneller op te schalen, en de aanwezige systemen en opleidingen om franchisenemers gedurende hun hele tijd bij het bedrijf te helpen. Bij ActionCOACH bijvoorbeeld, creëerde het Global Support Team in maart 2020 een schat aan hulpmiddelen voor het netwerk van 1.000 franchisenemers om tijdens de pandemie door te kunnen gaan met de activiteiten, zodat ze hun bedrijf konden laten groeien. Zonder die steun zouden velen het niet gered hebben of enorme verliezen geleden hebben, omdat ze individueel honderden niet-factureerbare uren hadden moeten besteed aan het creëren van de hulpmiddelen die ze nodig hadden om te overleven. 

Wat biedt ActionCOACH aan zijn franchisenemers? 

Een van de grootste steunpunten die door al onze ActionCOACH’s wordt genoemd is de steun die ze krijgen van de collega-franchisenemers om hen heen. Er zijn nationaal en internationaal tientallen en zelf honderden coaches binnen de gemeenschap, dus er is een schat aan kennis om aan te boren voor elk probleem waarmee je te maken kunt krijgen. 

Het hele uitgangspunt van ActionCOACH is ondernemers te helpen een winstgevende onderneming op te bouwen die zonder hen werkt… en dat geldt ook voor onze coaches! Het bestaande model maakt meer flexibiliteit en een beter evenwicht tussen werk en privé mogelijk, want veel coaches werken maar 2 of 3 dagen per week met hun cliënten. De rest van hun tijd besteden ze aan hun bedrijf, aan zichzelf, en aan het verrijken van hun persoonlijke leven. 

Alle Action Coaches hebben ook toegang tot duizenden strategieën en tactieken om te leren en aan hun cliënten door te geven. Elk van deze strategieën is keer op keer getest en bewezen door bedrijven over de hele wereld. Dit, in combinatie met een intensief opleidingsprogramma en rigoureuze ondersteuning tijdens het hele partnerschap, is de reden waarom ActionCOACH Franchisenemers op hoog niveau slagen en vele jaren bij de zaak blijven. 

Er zijn veel redenen waarom je een franchiseovereenkomst met een succesvolle franchiseorganisatie zou kunnen aangaan. Maar zoals alle zakelijke beslissingen moet je er goed over nadenken en onderzoek naar doen voor je verbintenissen aangaat! 

 

Voor meer informatie over de ActionCOACH franchisemogelijkheid, zie https://www.actioncoachnl.com/actioncoach-worden/ 

Partners

Partner Partner Partner Partner