Wat is jouw formule voor succes? 

Het creëren van verandering in je leven hangt af van verschillende elementen en acties. Als je kijkt naar succes, is het niet toevallig dat mensen die grootse dingen bereiken, een systematische aanpak gebruiken. Succes komt niet spontaan. Het vereist inzet en inspanning. Succes vraagt om focus en toewijding gedurende langere tijd. 


Hoe ziet succes er voor jou uit? Wat is jouw definitie van succes?
 

Of je nu werkt aan een bedrijf, een relatie, of aan gezondheidsdoelen, je zult de ActionCOACHformule voor succes erop kunnen toepassen. Dit is de formule: 

DROMEN X DOELEN X LEREN X PLANNEN X ACTIE = SUCCES 

“Over twintig jaar zul je meer teleurgesteld zijn over de dingen die je niet gedaan hebt dan over de dingen die je wel hebt gedaan. Dus, haal het anker op en zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwinden in je zeilen. Verken. Droom. Ontdek.”
Mark Twain 

Grote, stoutmoedige, immense dromen zijn de eerste variabelen in de formule. Maar dromen die niet worden opgeschreven en niet worden gedeeld, zijn slechts wensen. Zonder dapper genoeg te zijn om je ‘gekke’ dromen op te schrijven, blijven het slechts ongrijpbare gedachten. Ze krijgen nooit enige houvast, want ongeschreven dromen zijn niet tastbaar. Ze zijn vormeloos, en missen de echte kracht om je te helpen aan te sturen op verandering. 

“Zo veel van onze dromen lijken eerst onmogelijk, dan onwaarschijnlijk, en dan, als we de wil opbrengen, worden ze al snel onvermijdelijk”.
Christopher Reeve (acteur, schrijver, filantroop). 

Stap 1: Schrijf je dromen op.  

Ongeacht waar je mee bezig bent, schrijf je dromen op. Maak een dromenbord, houd een dagboek bij, wat de methode ook is, maak je dromen tastbaar. Wees bereid om je in te zetten en het plaatje in je hoofd werkelijkheid te laten worden. Houd in gedachten dat dromen dingen zijn die je over 10-20 jaar wilt bereiken. Dus, je hebt tijd om dat grote huis te krijgen, die helikopter, om te duiken met haaien of om die 20 kilo kwijt te raken. Het begint allemaal met pen en papier.

“Onze doelen kunnen alleen worden bereikt door middel van een plan, waarin we vurig moeten geloven, en waarnaar we krachtig moeten handelen. Er is geen andere weg naar succes”.
Pablo Picasso (kunstenaar, schrijver, visionair). 

Stap 2: Doelen stellen 

Nu je je grootse, heerlijkste dromen op papier hebt gezet, begin je met het stellen van doelen. Stel S.M.A.R.T.-doelen om je te helpen de droom te bereiken die je hebt verwoord. Doelen zijn dingen die je wilt bereiken of veranderen binnen de komende 5 jaar. Maar het stellen van lange termijn doelen is niet de enige optie. Je kunt de doelen in hapklare brokken opsplitsen. Overweeg ook doelen op te splitsen in jaarlijkse, driemaandelijkse, maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse doelen om je droom te bereiken. Als opfrisser, zorg ervoor dat je doelen (S) Specifiek, (M) Meetbaar, (A) Actiegericht, Haalbaar, (R) Relevant en (T) Tijdgebonden zijn. Nu begint het werk. 

“Ontwikkeling is een reeks van wedergeboorten”.
Maria Montessori (arts, vernieuwer, opvoeder, wegbereider).  

Stap 3: Leren  

Zodra je doelen hebt gesteld om een stoutmoedige droom te bereiken, moet je nieuwe vaardigheden leren of voortbouwen op je kennis om jezelf te ontwikkelen tot de persoon die je moet zijn, om het succes te bereiken dat je nastreeft. De leerfase zal tijd kosten, en heeft focus nodig. Denk aan het oude gezegde: oefening baart kunst. Misschien moet je je opleiding aanvullen, boeken lezen, een cursus volgen, naar een workshop gaan, een mentor zoeken, of al het bovenstaande doen. 

“Zonder sprongen van verbeelding of dromen, verliezen we de opwinding van mogelijkheden. Dromen is immers een vorm van plannen.”
Gloria Steinem (activiste, schrijfster, en baanbrekend gedachteleider) 

Stap 4: Plannen  

Het maken van een werkplan is cruciaal voor het bereiken van succes. Plannen moeten actiestappen en activiteiten bevatten, uitgezet vanuit een ruime tijdslijn. Maar de meest effectieve plannen bevatten dagelijkse activiteiten om dichter bij je doel te komen. Dagelijkse actieplannen houden je gefocust en stellen je in staat om diep in te gaan op de activiteiten die je moet doen om dichter bij je droom te komen. 

“Inactiviteit kweekt twijfel en angst. Actie kweekt vertrouwen en moed. Als je je angst wilt overwinnen, ga dan niet thuis zitten en er over nadenken. Ga naar buiten en ga aan de slag.”
Dale Carnegie (schrijver, verkoper, en vernieuwer van spreken in het openbaar) 

Stap 5: Actie 

Nu ben je op het punt waar je moet handelen. Ga aan de slag. Werk aan je plan. Actie kan leiden tot een mislukking, wat betekent dat je terug moet gaan naar je leer- en planningsfases en je strategie moet heroverwegen. Beschouw een tegenslag niet als een wegversperring of het einde. Het is een richtinggevend baken dat je in een nieuwe richting naar succes leidt. Maar je moet iets doen om resultaat te boeken. Angst is een dromendoder. Het kan je verlammen en het kan je alles laten heroverwegen wat je al bereikt hebt. Het overwinnen van angst in de actiestappen is van het grootste belang voor je uiteindelijke succes. Hier is het jezelf omringen met medestanders heel belangrijk. Zij zijn je cheerleaders en houden je vertrouwen hoog. Wat houdt je tegen? Wat vermindert je zelfvertrouwen? Wie moet je overwinnen om je te helpen vooruit te komen? 

Ga voor meer informatie over de Formule voor Succes naar actioncoachnl.com. Werk met een professionele, gecertificeerde ActionCOACH Business Coach en ontvang je eerste coachingsessie gratis. 

Partners

Partner Partner Partner Partner