Wees als BEZOS – De Ondernemers Mindset

In het maart/april 2021 nummer publiceerde Inc. Magazine een profiel van een van de meest dynamische ondernemers van de 21e eeuw. De CEO van Amazon, Jeff Bezos, heeft zijn huidige imperium laten groeien tot meer dan $1.7 miljoen. Bezos heeft zich niet alleen ontpopt als een vernieuwer maar ook als een ontregelaar. Zijn “onvermoeibaarheid” heeft hem naar de hoogten van rijkdom en invloed gestuwd. Auteur Jason Aten, beschrijft in detail hoe Bezos zijn imperium heeft laten groeien door zijn focus op 11 principes.  

11 principes

Velen hopen ook maar een fractie te bereiken van het succes dat Bezos bereikt heeft. Bezos baseert zijn succes volgens het profiel in Inc. Magazine (Aten, 2021) op de volgende 11 principes:  

 1. Gebruik maken van het“Spijt Minimalisatie Raamwerk”
 2. De juiste kans vinden
 3. Klantgericht zijn
 4. Waarde moet de kosten overtreffen
 5. Wees bang voor klanten, niet voor de concurrent
 6. Concentreer je op de lange termijn
 7. Focus op het vliegwiel; laat het sneller draaien
 8. Selecteer mensen op hun intensiteit
 9. Bescherm je cultuur
 10. Weet wat voor soort beslissingen je neemt
 11. Luister naar critici – maar niet te veel

De principes lijken heel eenvoudig en zijn methodes zijn, achteraf gezien, universeel. Deze grondbeginselen kunnen elke ondernemer een routekaart geven om zijn of haar eigen bedrijf op te bouwen.  Laten we er dieper in duiken. 

De Spijtfactor 

Vraag jezelf als je in je laatste levensjaren bent af van welke dingen je spijt zult hebben. Als je bent zoals Bezos: Hoe minder spijt, hoe beter. Heb je, zelfs wanneer je geconfronteerd werd met een mogelijke mislukking, de moed gehad om door te gaan?  Geloof je vurig genoeg in je visie om die hoe dan ook te verwezenlijken? 

Dit betekent niet dat ondernemers nooit spijt hebben en dat sommige bedrijven niet het succesniveau zullen bereiken dat ze gepland hadden, maar als het goed is, hebben ze het tenminste geprobeerd. Voor Bezos is proberen en dan falen beter dan op je handen zitten en leven met de spijt van niets doen. 

Kansen ruiken

Blijf waakzaam en zorg dat je op de hoogte blijft van zakelijke trends. Toen Bezos de exponentiële groei zag die het Internet doormaakte, wist hij dat hij zijn liefde voor boeken kon gebruiken en een online afzetmarkt kon creëren om meer dan alleen de behoefte aan lectuur te vervullen. Lees, onderzoek, omring je met de juiste mensen en school jezelf voortdurend bij, zodat je het beste kunt halen uit alle kansen die op je pad komen. 

Het gaat allemaal om de klanten

Bezos heeft een cultuur opgebouwd waarin de hele organisatie geobsedeerd is door het bevredigen van de wensen en behoeften van de klanten. Deze ene focus bepaalde het kader van de producten, en van de manier waarop ze geleverd worden. Het geeft vorm aan de hele klantervaring. Van boven tot onder houdt de organisatie rekening met de klant, vóór al het andere. 

De waarde propositie 

Om vraag op te bouwen moet de waarde van de ervaring groter zijn dan de kosten. Het aanbieden van laaggeprijsde koopwaar is niet voldoende. De keuze en de vlekkeloze levering dragen bij aan de waarde die klanten bereid zijn te betalen. Amazon blijft de grens verleggen en biedt steeds meer waarde om klanten terug te laten komen voor meer. Je bedrijf moet denken in termen van repeat business ofwel herhaalaankopen, een zichzelf tot onmisbaar deel in het leven van de klant maken. Elke dag. 

Wees bang voor wat er echt toe doet

Bezos richt zijn organisatie op het tevreden houden van klanten. Als de klant niet tevreden is, droogt het geld op. Concurrenten betalen geen rekeningen, klanten wel. Zorg ervoor dat de onderneming voortdurend de producten verbetert, en de manier waarop ze geleverd worden. 

Het is het lange rit

De visie van de onderneming nastreven is een langetermijnplan. Winst op korte termijn staat niet gelijk aan succes op lange termijn. Elke strategie, elk actieplan moet voortbouwen op wat je voor de toekomst van het bedrijf wilt. Op korte termijn geld verliezen is ok als het tot winst op lange termijn leidt. 

Blijf de pijplijn vullen

Als je eenmaal één verticale of productlijn onder de knie hebt, is het tijd om meer producten te vinden die klanten willen kopen. Bedenk dat boeken nog maar het begin waren van Amazon. Amazon gebruikte de bedrijfsprincipes van Walmart om de pijplijn te vullen met producten die klanten willen of in de toekomst zullen willen. 

Geef werknemers een doel

Bezos wil missionarissen. Hij wil werknemers die werken met een doel en betekenis. Ze zijn intens loyaal vanwege de cultuur en de visie van het bedrijf. Om te zorgen dat je bedrijf hetzelfde succes heeft, zorg je ervoor dat je team focus heeft en steeds bezig is met de missie van je bedrijf. 

Cultuurclub

De cultuur van je organisatie moet in de loop van de tijd opgebouwd worden. Respecteer de geschiedenis van je organisatie en bescherm die. Neem mensen aan die je helpen je bedrijf te laten groeien, het koesteren en het laten evolueren. Leg een basis van cultuur en zorg dat je team die elke dag bewaakt. 

Je moet beslissingen nemen

Je kunt niet alleen strategieën en plannen maken zonder beslissingen te nemen. Bezos onderscheidt twee soorten beslissingen. Type één zijn tweezijdige beslissingen die minder consequenties hebben. Als je een verkeerde beslissing neemt kun je teruggaan en die herstellen. Type twee beslissingen zijn eenrichtingsbeslissingen. Er is geen weg terug.  

Als je Type twee beslissingen neemt heb je dus veel gegevens en informatie nodig. Je moet veel vragen stellen, bedachtzaam zijn. Type twee beslissingen worden trager genomen omdat er meer op het spel staat. Neem niet te veel tijd bij het nemen van Type één beslissingen want je hebt de tijd nodig voor de Type’s twee.  

Luister soms naar tegenstanders

Als je bedrijf slechte beslissingen neemt en daar publiekelijk kritiek op krijgt, moet je de feedback in je opnemen en ervoor zorgen dat soortgelijke fouten zich niet herhalen. Maar kritiek verstikt je groei als je je door de feedback laat opslokken. Bezos stelt dat als je niet bereid bent iets nieuws of vernieuwends te doen, je je niet druk hoeft te maken over critici. Je moet beslissen of je critici gelijk hebben en als dat zo is, verander dan, anders ga je door. 

Een succesvolle ondernemer zijn betekent dat je de juiste mindset moet hebben. Meer als Bezos zijn kan je helpen vooruit te komen, maar hou dit in gedachten: Bezos is geobsedeerd. Hij is gefixeerd op zijn zakelijke positie en neemt elke dag beslissingen om de aanwezigheid van zijn bedrijf in het leven van zijn klanten te verstevigen. 

Je moet gefocust zijn. Je moet een missie, visie en cultuur ontwikkelen voordat je één product verkoopt. Bovendien moet je altijd op zoek zijn naar meer mogelijkheden.  

Het kan klein beginnen met het idee van een boek dat rechtstreeks bij je thuis wordt bezorgd of het bezorgen van boodschappen in een paar uur.  

Het kan uitgroeien tot een multimediale, internationale krachtpatser die een steunpilaar is geworden in het leven van miljoenen mensen. Elke dag.  

Hoe staat het met jouw mindset? Soms kan je mindset de belemmerende factor zijn, zonder dat je je daarvan bewust bent.  Een coach kan je helpen dit te herkennen en je helpen je beperkende of belemmerende overtuigingen weg te nemen en om te vormen naar een krachtige, positieve groei-mindset. 

Ga eens vrijblijvend in gesprek met een van onze coaches. 

 

Partners

Partner Partner Partner Partner